Krónika
Három élelmiszer, amely a gyulladást és a rák kockázatát is csökkenti
Száz százalékos védelmet nem adnak, de segítenek jelentősen csökkenteni a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát
![Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Denis Bringard Három élelmiszer, amely a gyulladást és a rák kockázatát is csökkenti](https://static.magyarhirlap.hu/images/202403/md/058-2571690.jpg)
Száz százalékos védelmet nem adnak, de segítenek jelentősen csökkenteni a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.
„Néha azonban a krónikus gyulladásos sejtek valóban serkentik a rákos sejtek növekedését. A gyulladás csökkentése sokkal nehezebbé teszi a rák növekedését. A krónikus gyulladás csökkentése az egyik módja annak, hogy egészségesek maradjunk, és megpróbáljuk csökkenteni a rák kockázatát” – mondja az orvos.
Az áfonyát tehát érdemes beiktatni az étrendünkbe. Gazdag fitokemikáliákban, amelyek megakadályozhatják a rákos sejtek kialakulását. Ha gyakran eszik zsíros halat, telíti a szervezetét Omega-3 zsírsavakkal, amelyek csökkentik a gyulladásos citokinek termelődését.
Az is fontos, hogy probiotikumokat tartalmazó ételeket fogyasszon. Ezek megtalálhatók a kefirben, a savanyú káposztában. Az élő baktériumok javítják a belek állapotát, és megszabadítják a szervezetet számos problémától.