Krónika

Mutáns hegyi gazellát találtak + VIDEÓ

A hátán kinőtt két végtag ellenére is igen virgonc

Először Nir Liechter vette észre a több mint furcsa teremtményt az izraeli Negev-sivatag nyugati részén található Nahal HaBashor természetvédelmi területen. Liechter ezután egy, az állatról készített fényképet küldött az Izraeli Természetvédelmi Társaságnak (SPNI) további vizsgálat céljából – írta meg az Origo.

Mutáns hegyi gazellát találtak + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu via AFP/Anadolu/Meric Aktar

A megfigyelt állat egy hím hegyi gazella (Gazella gazella), amely a természetvédelmi Világszövetség, az IUCN vörös listájára felvett veszélyeztetett fajnak számít, és amelynek populációját a vadonban mindössze 2500 felnőtt egyedre becsülik. Ez a nagyrészt Izraelben honos hegyigazella-populáció síkságon vagy dombvidéken él. A faj kedveli a meredek, sziklás területeket is, innen ered az elnevezése. A hím egyed hátából kinőtt két pluszvégtag ellenére az állat jó kondíciónak örvend, és még nőstényekkel is sikerült szaporodnia.

Ez a genetikai rendellenesség polymelia néven ismert a szakirodalomban, amikor is extra végtagok nőnek a mutáns egyeden, ezeket szokás számfeletti végtagoknak is nevezni. Nem egyszer ezek a rendellenes végtagok veszélyt jelenthetnek a túlélésre. Ez a genetikai hibából eredő torzulás számos más fajnál, köztük az embernél is előfordul.

Egy 2020-as tanulmány szerint a rendellenes állapot szülte kihívások mellett ezek az állatok fokozottan kitettek az élőhely felaprózódásával és az orvvadászattal kapcsolatos, valamint az autók általi elütés jelentette veszélyeknek. Egyes területeken az elvadult kutyák ragadozása is komoly problémát jelenthet a túlélésükre.

E súlyos kihívások és extra végtagjai ellenére úgy tűnik, hogy a Negevben felfedezett hegyi gazella a fajtársai teljesen normál életét éli.

„A várakozásokkal ellentétben – mondta Amir Balaban, az SPNI városi természetért felelős igazgatója a The Jerusalem Post napilapnak – a gazella egészséges, erős, és három nősténye van és a hátán lévő extra lábak nem jelentenek számára kihívást.” A furcsa végtagkinövésekkel rendelkező állat alighanem a természetvédelem alatt álló terület egyik legnagyobb látványossága lesz. A hatlábú gazelláról készített videót lentebb lehet megtekinteni.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink