Krónika

Mi történik valójában az emberi testtel a végső nyugalom felé közeledve?

Testünk bilógiai folyamatai segítik az átkelést a túlvilágra, olvasható a Borsonline.hu-n megjelent cikkben.

Mi történik valójában az emberi testtel a végső nyugalom felé közeledve?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Sanjit Pariyar

Egy hospice-nővér mesélte el, mi történik az emberi testtel, amikor meghalunk. Ez az a kérdés, amelyre mindenki szeretné tudni a választ. Sokak számára félelmetes a gondolat, hogy életük véget ér, de egy Los Angeles-i ápolónő azt is elmondta, nincs mitől féli az utolsó óra közeledtével.

„Nem félek a haláltól, és itt van mögötte a tudomány. Testünk biológiailag segít a halálban, ezért itt van, amit hospice nővérként láttam és tanultam az évek során”

– mondta a 41 éves Julie McFadden a YouTube-on.

A testünk szó szerint arra épült, hogy meghaljon. A test körülbelül hat hónappal a halál előtt kezd leállni. Az az ember, aki az utolsó napjaihoz közeledik, elkezd kevesebbet enni, kevesebbet inni és többet aludni. Miért történik ez? Mivel a szervezet kalciumszintje emelkedik, és az ember egyre álmosabb. Biológiailag, amikor a szervezet tudja, hogy az élet vége felé közeledik, kikapcsolnak azok a mechanizmusok, amelyek éhessé és szomjassá tesznek bennünket. Így az ember általában nem érez éhséget, és nem érez szomjúságot, a test pedig lassan leáll.

Hozzátette azt is, hogy a szervezet közvetlenül az utolsó lélegzetvétel előtt endorfint szabadít fel, amely eufórikus élményt nyújt – írja a DailyStar.

Kapcsolódó írásaink