Krónika

Tényleg ráncosak lehetünk, ha szívószállal iszunk?

Itt a szakember válasza

Az ajkak körüli ráncok megjelenését több tényező is befolyásolja, sokak szerint a szívószál gyakori használata is. Egy plasztikai sebész most pontot tesz a találgatások végére – írta meg a life.hu.

Tényleg ráncosak lehetünk, ha szívószállal iszunk?
Ráncokat csalhat a száj köré ha szívószálon keresztül történik az ivás (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Egyre többen használnak szívószálas kulacsokat a mindennapokban. A TikTokon is egyre több olyan videóval lehet találkozni, ahol a nők nagy százaléka szívószálas pohárból iszik. Praktikus és menő trendnek tűnhet, a rúzs biztosan nem kopik le ezzel a módszerrel, viszont a bőrünknek korántsem tesz jót.

A szívószálon keresztül történő ivás hosszú távú hatása az ajkak összeszorítását okozó finom ráncok kialakulásához vezet ezen a területen, ha rendszeresen csináljuk – mondta Lara L. Devgan sebész, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának (ASPS) tagja a New York Postnak.

A szakértő hozzátette, hogy ennek az a magyarázata, hogy a bőr olyan, mint a papír, ha folyton ugyanott hajtjuk össze, annak bizony megmarad a nyoma. Ha túl sokszor iszunk szívószállal, az hosszú távon ráncok kialakulásához vezet az ajkak körül. Ezek a vonalak pedig idővel el is mélyülhetnek.

Az orvos azt is elmondta, hogy nem a szívószál az egyetlen, ami ráncokat okozhat, hanem a túl sok csücsörítés vagy a dohányzás is. A retinoidok, a hialuronsav és a C-vitamin, a B- és E-vitamin bevetése azonban segíthet a ráncok kialakulásának megelőzésében.

Kapcsolódó írásaink