Egészség

Okozhat-e a szénanátha orrvérzést?

A tünetek és a legjobb kezelések

Egy orvos elmondta a kevéssé ismert tüneteket, amelyek szénanátha esetén jelentkezhetnek a rettegett szezon közeledtével és azt, hogyan lehet a legjobban enyhíteni a panaszokat – írta meg a Mirror.

Okozhat-e a szénanátha orrvérzést?
A tavasz beköszöntével az allergia szezonja is megérkezik (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A szénanátha a tavasz közeledtével megnehezíthet az emberek életét. Néhány tünet aggasztó lehet – egy orvos azonban tisztázott néhány kevéssé ismert dolgot, ami akkor történhet, ha szénanáthában szenved.

A szakemberek szerint „a szénanátha általában március vége és szeptember között rosszabb, különösen, ha meleg, párás és szeles az idő. Ekkor a legmagasabb a pollenszám”. Azt is elmagyarázzák, hogy bár a tünetek hasonlóak a megfázáshoz, „hónapokig” is eltarthatnak, és megosztják, hogy „nincs gyógymód”, de a tünetek enyhítése megoldható.

Dr. Hamdan Abdullah Hamed kifejtette, hogy a szokásos tünetek, köztük a szemviszketés és az orrfolyás ellenére komolyabb dolgok is előfordulhatnak – de ezek mögött is van ok.

A szénanátha okozhat orrvérzést dr. Hamed szerint. Hozzátette, hogy az orrvérzés „eredhet szénanáthából vagy allergiás náthából. Ez azért van, mert a túlzott tüsszögés károsíthatja az orrban lévő érzékeny szöveteket. Az ismételt tüsszentés ismételt nyomást gyakorolhat az erekre, és az extrém orrfújás is kiválthat orrvérzést”.

Még a szénanátha tüneteinek csökkentésére szolgáló, „káros vegyi anyagokat tartalmazó orrspray-k is okozhatnak orrvérzést” – figyelmeztetett az orvos.

Ha orrvérzésünk van, üljünk le, és hajoljunk előre, a fejünket döntsük előre, a szánkat pedig nyissuk ki. Azt is megpróbálhatja, hogy 10-15 percig csípje be az orrát, közvetlenül az orrlyukak felett és a száján keresztül lélegezzen. Ha az orrvérzés ennél hosszabb ideig tart, a vérzés túlzottnak tűnik, vagy ha gyengének érzi magát, menjen az orvosi ügyeletre.

Melyek a szénanátha tünetei?
A szénanátha egyéb tünetei a következők:

– tüsszögés és köhögés;
– orrfolyás vagy orrdugulás;
– viszkető, vörös vagy könnyező szemek;
– viszketés a torokban, a szájban, az orrban és a fülben;
– szaglás elvesztése;
– fájdalom a halánték és a homlok körül;
– fejfájás;
– fülfájás;
– fáradtságérzet.

Dr. Hamed szerint a kevésbé gyakori tünetek közé tartoznak a következők: „A szaglás elvesztése vagy anoszmia, az arc fájdalma az arcüregek eltömődése miatt, fejfájás, fülfájás, fáradtság és kimerültség”.

Mit tegyen, ha szénanátha tüneteivel küzd
Ha a tünetekkel küzd, dr. Hamed azt javasolja, hogy „kerülje az allergéneknek, például a polleneknek való kitettséget”, amelyek „nyáron gyakoriak”. Elmondta, „a betegséget nem lehet elkerülni: Egy másik kezelés az antihisztamin, ami többnyire szájon át szedhető tabletta. A szénanáthás személynek proaktívnak kell lennie, és készenlétben kell tartania egyet, hogy megelőzze az allergiás reakciót”.

Javasolta az immunterápiát is, ami azt jelenti, hogy „a szervezetet egy bizonyos időn keresztül parányi mennyiségű allergénnek teszik ki, hogy a szervezet megtanuljon ellenállni az allergéneknek”.

Ha szenved, a következő dolgokat teheti:

– vazelint tegyen az orrlyukai köré, hogy felfogja a polleneket;
– viseljen napszemüveget, hogy a pollenek ne kerüljenek a szemébe;
– zuhanyozzon és öltözzön át, miután kint volt a szabadban, hogy lemossa magáról a polleneket;
– amikor csak lehet, maradjon bent a lakásban;
– tartsa zárva az ablakokat és az ajtókat, amennyire csak lehetséges;
– porszívózzon rendszeresen és porszívózzon nedves ruhával;
– vásároljon pollenszűrőt az autója szellőzőnyílásaiba és HEPA-szűrővel ellátott porszívót;
– próbáljon otthon maradni, és kerülje a másokkal való érintkezést, ha magas láza van, vagy ha nem érzi magát elég jól ahhoz, hogy a szokásos tevékenységeket végezze.

Kapcsolódó írásaink