Krónika

Az alvás így befolyásolhatja az öregedést

A DNS-t is károsíthatja a kevés alvás

Egy tanulmány szerint a túl kevés alvás felgyorsítja a biológiai öregedést azáltal, hogy károsítja a DNS-t – írta meg a life.hu.

Az alvás így befolyásolhatja az öregedést
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou

A kutatás során a szakértők 429 embert kértek meg, hogy értékeljék, mennyivel érzik magukat fiatalabbnak vagy idősebbnek valós életkoruknál, és a beszámolóikat összehasonlították az alvásnaplójukkal. Azok, akik egy hónapon keresztül minden este jól aludtak, átlagosan 5,8 évvel fiatalabbnak érezték magukat. A rossz alvók ezzel szemben következetesen azt mondták, hogy idősebbnek érzik magukat, mint amennyi idősek valójában. Leonie Balter, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, a tanulmány szerzője elmondta:

Az alvási szokások és a napközbeni álmosság alapvető szerepet játszanak abban, hogy mennyi idősnek érezzük magunkat, és ez már a harmincas éveinkben is szembetűnő.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy az alváshiány felgyorsítja a biológiai öregedést azáltal, hogy károsítja a DNS-t – idézi a szakembert a Sun.

Kapcsolódó írásaink

Tudjon meg mindent az alvásról

ĀCikkünkben bemutatunk olyan ételeket és táplálékkiegészítőket is, amelyek elősegítik az egészséges, mély alvást, de kiszámoljuk az ön számára optimális alvásmennyiséget is