Krónika

Tűzvész Texasban

Tovább küzdenek az állam történetének legnagyobb katasztrófájával

A tűzoltók szombaton is dolgoztak Texas állam eddigi legnagyobb bozóttüzének oltásán, hatodik napja próbálják megfékezni a lángokat.

Tűzvész Texasban
A Greenville Hivatásos Tűzoltók Egyesületének jóvoltából 2024. február 27-én készült képen egy tűzoltóautó halad a Smokehouse Creek tűz felé Amarillo közelében, a Texas Panhandle régióban
Fotó: AFP/Greenville Professional Firefighters Association

A tűzvész hétfőn kezdődött a Smokehouse Creek közelében, és azóta mintegy 4400 négyzetkilométernyi területet érintett Texas északnyugati részén, részben átterjedt a szomszédos Oklahoma államra is.

Az oltás körülményei a hétvégére romlottak az erős, helyenként óránkénti 70 kilométeres sebességű szél miatt, amely magas, 20 fok feletti napi hőmérséklettel, valamint a levegő rendkívül alacsony, tíz százalékot sem elérő páratartalmával párosul. Meteorológusok szerint a fenti tényezők újabb tűzgócok kialakulásának kedveznek.

A tűzvésznek eddig két halálos áldozata van, és mintegy ötszáz épület, részben lakóház semmisült meg, valamint számos haszonállat is elpusztult.

A hét közepén átmenetileg segítette a tűzoltók munkáját, hogy eső és hó is esett, amelynek nyomán a lángok egy részét ellenőrzés alá tudták vonni. Pénteki adatok szerint ugyanakkor a természeti katasztrófa által érintett terület csupán 15 százalékán tudták körülhatárolni a tűzgócokat.

Kapcsolódó írásaink