Krónika

Ezzel a trükkel spórolhat autósbiztosítása árán

Az új autókra kifejezetten drága a biztosítás, olvasható az Origón megjelent cikkben.

Ezzel a trükkel spórolhat autósbiztosítása árán
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpaA Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Soeren Stache

A személyautókra tavaly megkötött teljes körű casco szerződések átlagdíja 205 200 forint volt, amely 9,5 százalékkal volt magasabb a 2022-ben tapasztalt, 187 400 forintos szintnél – áll az Insura.hu biztosításközvetítő közleményében.

A díjemelkedés mértéke meg sem közelítette az éves átlagos infláció 17,6 százalékos mértékét. A növekedést kis mértékben az is visszatartotta, hogy tavaly kevesebb új autót helyeztek forgalomba, így nagyobb volt a használt autókra kötött, alacsonyabb díjú casco szerződések aránya.

Díjemelkedés
Díjemelkedés
Fotó: Insura.hu

Az új autók átlagos cascodíja 2023-ban 238 300 forint volt, amely 61 százalékkal magasabb, mint az évfordulós váltók 147 600 forintos éves összege. Azok az ügyfelek, akik használt autó vásárlásakor kötötték meg a casco biztosításukat, átlagosan 198 200 forintos díjat fizettek.

Továbbra is szinte egyeduralkodók a tízszázalékos önrész vállalásával megkötött casco módozatok, ám míg egy évvel ezelőtt még a legkedvezőbb tíz százalék/ötvenezer forintos verziót az autósok 23 százaléka választotta, 2023-ban már csupán tíz százalék döntött e módozat mellett. Jelenleg messze a tíz százalék/százezer forintos önrész a legnépszerűbb (60 százalék), de elgondolkodtató, hogy a tíz százalék/kétszázezer forintos önrész aránya a tavalyi casco kötésekben az előző évi 16-ról 27 százalék közelébe emelkedett.

Többen próbálnak az önrésszel spórolni
Többen próbálnak az önrésszel spórolni
Fotó: Insura.hu

A megkötött casco szerződések mellé sokan, a szerződők több mint 38 százaléka köt valamilyen kiegészítő biztosítást is, közülük sokan több pluszfedezetet is igényelnek. A leggyakoribb kiegészítő fedezet az üvegkár-önrészbiztosítás, ez tette ki az összes ilyen szerződés 22 százalékát. Szintén igen népszerű az avulásmentes térítés (9 százalék) és a hibás tankolás biztosítása (8 százalék) is. Ezekenkívül főként a poggyász- és baleset-biztosítást, illetve a kölcsöngépjárművet biztosító termékeket választották az ügyfelek.

Kapcsolódó írásaink