Krónika

Elveszett Chagall és Picasso festményeket találtak egy belgiumi pincében

A festmények sértetlen állapotban kerültek elő

Marc Chagall és Pablo Picasso festményei kerültek elő Belgiumban egy pincéből. A képeket 14 évvel ezelőtt ellopták egy izraeli műgyűjtőtől – írta meg az Origo.

Elveszett Chagall és Picasso festményeket találtak egy belgiumi pincében
Részlet Chagall L'homme en prière című művének egy reprodukciójából
Fotó: MH

Picasso Tête nevű festményét, és Chagall L'homme en prière című művét 2010 februárjában lopták el a Herzikovich család Tel-Avivban található villájából.

A két festményt akkor 900 000 dollárra (körülbelül 300 millió forint) becsülték. A The Independent szerint rablás során a betörők a villában található széfből 680 000 dollár (234 millió forint) értékű ékszeret is elvittek, amelyeket azóta sem találtak meg.

A nyomozók a keresés során 12 évig nem jutottak semmi eredményre, majd 2022-ben a belga rendőrség információkat kapott arról, hogy egy műkereskedő Namurban éppen eladásra kínálja a két festményt – írja a The Times of Israel.

A rendőrség több hónapig titokban nyomon követte a gyanúsítottat – egy 68 éves izraeli luxusóra-kereskedőt.

A rendőrök a múlt héten az ügyészség kérésére házkutatást tartottak a gyanúsított otthonában, ahol jelentős mennyiségű pénzt találtak, azonban a festmények nyomára nem akadtak.

Objektum doboz

A 2023 folyamán végrehajtott ellenőrzések során azonban kiderült, hogy a képek valóban a gyanúsított birtokában vannak. Vagy az otthonában, vagy valamelyik rokonánál – közölték a helyi rendőrség tisztviselői.

Bár a gyanúsított beismerte, hogy nála vannak a festmények, nem volt hajlandó közölni, hogy hol tároltja azokat.

Miután a nyomozók kiterjesztették a keresést Antwerpenre is, az egyik épületben – amely korábban egy műkereskedésnek adott otthont – a rendőrök két lecsavarozott fedelű fadobozt találtak, amelyekben benne voltak az ellopott műalkotások.

A festmények sértetlen állapotban kerültek elő – közölte a rendőrség.

A gyanúsítottat őrizetbe vették – írja a The Guardian.

Kapcsolódó írásaink