Krónika

„Döglött robotok állnak szerteszét”

A sarkvidéki hideg megbénítja az elektromos járműveket

„Döglött robotok”, azaz autók tucatjai állnak a fagyos hidegben a gyorstöltőpontok közelében Chicagóban és környékén ezekben a napokban – írta meg a Ridikul.hu.

„Döglött robotok állnak szerteszét”
Tesla
Fotó: Getty Images via AFP/Kevin Dietsch

A kifejezetten a Teslák akkumulátorának töltésére telepített töltőállomások lényegében autótemetőkké változtak az elmúlt napokban, mivel a hőmérséklet éjszaka mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt – számolt be a Fox News Chicago.

„Nincs áram. Semmi sincs. Még mindig nulla százalékon áll a töltés” – panaszolta a hírportálnak egy helyi Tesla-tulajdonos, Tyler Beard, aki vasárnap óta próbálja feltölteni autóját az Illinois állambeli Oak Brook egyik töltőállomásán.

Objektum doboz

Egy másik teslás, Chalis Mizelle azt mondta, hogy letette az autóját a töltőállomásnál, és egy barátja vitte haza, miután az övé nem töltődött. Beard és Mizelle mellett sok más Tesla-tulajdonos is kénytelen volt hátrahagyni lemerült elektromos járművét.

„Döglött robotok állnak szerteszét”

Kevin Sumrak, aki szintén Tesla-tulajdonos, a Fox chicagói stábjának elmondta, hogy vasárnap este landolt az O’Hare nemzetközi repülőtéren, és nem tudta beindítani az elektromos autóját. Kénytelen volt egy platós teherautót bérelni, hogy elszállítsa a járművet egy működő töltőállomásra.

Egy szakértő a csatornának elmondta, hogy a hideg időjárás nagyban befolyásolhatja az elektromos járművek töltési képességét.

„Ilyen hidegben nem működik a plug-and-go („dugd rá, és hajts tovább!”) rendszer. Töltés előtt elő kell készíteni az akkumulátort, ami azt jelenti, hogy előbb optimális hőmérsékletre kell hozni, hogy alkalmassá váljon a gyorstöltésre” – magyarázta Mark Bilek, a Chicagói Autókereskedők Szövetségének szóvivője.

A Tesla azt tanácsolja a keleti parton élő vásárlóinak, hogy ne induljanak el otthonról, ha járművük töltöttségi szintje nem éri el legalább a 20 százalékot.

Kapcsolódó írásaink