Krónika

A harmadik vulkánkitörést jelentették egy napon belül, ezúttal Izlandról

A Reykjavíktól negyven kilométerre délnyugatra fekvő halászváros, Grindavík mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették

Az izlandi meteorológiai szolgálat újabb vulkánkitörést jelentett vasárnap reggel az ország délnyugati részéből, Grindavík városánál.

A harmadik vulkánkitörést jelentették egy napon belül, ezúttal Izlandról
Az izlandi Reykjavikban 2024. január 14-én vulkánkitörés volt a délnyugat-izlandi Grindavik városától északra. A szeizmikus aktivitás egyik napról a másikra felerősödött, Grindavik lakóit evakuálták
Fotó: AFP/Halldor Kolbeins

Az izlandi közszolgálati műsorszolgáltató azt közölte, hogy a Reykjavíktól negyven kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében.

Ezt megelőzően már a Magyar Hírlap beszámolt arról, hogy a Marapi tűzhányó is kitört az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban. Áldozatokról nem tudni, sok embert azonban evakuáltak a környékről.

A harmadik, legelső napi esetet pedig Japánban regisztrálták, amelyről szintén beszámoltunk. A vulkánkitörés Japán délnyugati, Kagosima prefektúrájában lévő Suwanose szigetén történt.

Kapcsolódó írásaink