Krónika

Megrepedt a pilótafülke ablaka, visszafordult egy Boeing Japánban

A repülő fedélzetén senki sem sérült meg, olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

Megrepedt a pilótafülke ablaka, visszafordult egy Boeing Japánban
Képünk Illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Picture Alliance/Markus Mainka

Az All Nippon Airways (ANA) egyik belföldi járata visszatért a kiidulási reptérre azt követően, hogy a pilótafülke ablaka megrepedt. A BBC beszámolójából kiderült, hogy a repedéseket a pilótafülkét körülvevő négy ablakréteg közül a legkülsőn észlelték.

Az ANA NH1182-es járata a hokkaidói Szapporo városából a Honshun található Toyamába tartott. A repedést akkor észlelték, amikor a járat Hakodate felett haladt el – mondta el a légitársaság szóvivője.

„Bár az eset nem volt súlyos, de ha nem javították volna, komoly veszélyt okozott volna” – mondta egy légügyi szakértő.

A repülő fedélzetén senki sem sérült meg.

A repedés oka egyelőre ismeretlen

John Strickland szerint a repedés oka egyelőre ismeretlen.

„Ilyen dolgok néha előfordulnak, valami belecsapódhatott az ablakba, például egy madár vagy egy nagyobb darab jég. (...) Alkalmanként előfordulhat, hogy a kopás miatt következik be egy törés, de ez nagyon ritka” – tette hozzá a szakértő.

Elmondta, hogy a légitársaságnak az egész ablakot ki kell cserélnie, nem csak a törött réteget, hogy a repülőgép teljesen biztonságos legyen. „Ez egy kicsit olyan, mint a hármas üvegezés, az egésznek épnek kell lennie” – magyarázta.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az elmúlt időszakban nem először merült fel probléma Boeing-gépnél. Legutóbb az Alaska Airlines egyik repülőgépe hajtott végre kényszerleszállást az oregoni Portlandben, miután a repülő egyik ablaka szó szerint kirepült a levegőbe.

Kapcsolódó írásaink