Krónika

Elkezdett befagyni a Balaton, gyönyörű fotók a tó partjáról

Jelenleg mindenhol életveszélyes a befagyottnak látszó tóra lépni

Vékony jégen táncol, aki leteszi a nagyesküt arra, hogy napokon belül a „nyílt jégen” korcsolyázik. Minden azon múlik most, mennyire lesz kemény a fagy a következő napokban, illetve addig, amíg feltámad a szél. Hogy aztán elolvadjon az egész. Jelenleg mindenhol életveszélyes befagyottnak látszó tóra lépni – írja az Infostart.

Elkezdett befagyni a Balaton, gyönyörű fotók a tó partjáról
Jégszobrok a Balaton partján
Fotó: Facebook/Időkép

Napok óta jóval többet fagy a nap 24 órájából, mint amennyit olvad, nem csoda, hogy hosszú évek után újra megkezdődött a hazai tavak befagyása, és a meteorológia középtávú előrejelzései szerint továbbra is legfeljebb csak a kora délutáni órákban lehet olvadásra számítani, egyébként a jégpáncél mindenhol napokon át hízhat, mígnem eléri a „kritikus” pontot, amely után már biztonságosan rá lehet lépni a természetes jégfelületekre.

De addig még nagyon sok időnek kell eltelnie.

A napokban a Balatonról izgalmas képek érkeztek: a szeles idő miatt csak késve indul a jéghártya képződése, de a parton magányoskodó tereptárgyakon, padokon a kifröccsenő víz lélegzetelállító képződményeket hagyott maga után, mutatjuk, miket kapott olvasóitól az Időkép. ITT.

Objektum doboz

Ugyancsak az Időképnek a Balaton befagyásának szélcsendes megkezdődéséről is van már egy-két képe:

Ez utóbbi összeállításból derül ki az is, hogy a védettebb öblökben már látható a várva várt jéghártya, amelyet a kemény éjszakai fagyok hizlalhatnak.

A nyílt „vízi” korcsolyázás szerelmesei egy dolog miatt aggódhatnak: hogy a szél hamarabb támad fel, mint ahogy a jég elérne egy kritikus vastagságot. Ha a szél győz – nagyjából péntekre várható ez –, akkor az addigra létrejövő, pár centis jég táblákra törik, és a táblák egymásra csúsznak, járhatatlanná téve a felületet.

A mai ismeretek szerint egyébként is nagyjából szombatig lesz kemény tél, aztán valamelyest szelídülhet az időjárás, komoly hadüzenetet jelentve a tavi jégnek is, arra tehát egyelőre nem lehet készülni, hogy olyan látványos események jönnek hamarosan, mint a Balaton-átcsúszás 2017-ben, amikor utoljára fagyott be „rendesen” a Balaton.

Objektum doboz

Csapadékra ugyanakkor nincs kilátás, ami egy kialakuló jégfelületre negatív hatással lehetne.

Kapcsolódó írásaink