Krónika

Ezreket evakuáltak egy kitörő vulkán miatt

Ezúttal egy indonéziai vulkánkitörés miatt kellett evakuálni ezrével az embereket, hogy biztonságban tudhassák őket, olvasható a liner.hu-n megjelent cikkben.

Ezreket evakuáltak egy kitörő vulkán miatt
A Lewotobi Laki-Laki hegy Flores Timurban, Nusa Tenggara tartományban 2024. január 2-án
Fotó: AFP/Arnold Weliantoó

Több mint 2000 lakost evakuáltak ideiglenes menedékhelyekre egy kelet-indonéziai vulkán fokozott vulkáni tevékenysége miatt. Kelet-Nusa Tenggara tartományban található Lewotobi Laki-Laki az elmúlt hetekben többször is kitört, és miután ez hétfőn is megtörtént, újra be kellett avatkozniuk a hatóságoknak.

Kedden újabb kitörést regisztráltak a vulkán körül, ugyanakkor a vulkánból származó hamufelhőt ezúttal nem észlelték. Eddig legalább 2200 lakost evakuáltak a helyi önkormányzatok által létrehozott ideiglenes menedékhelyekre – írja a CNA. A hatóságok hétfőn a második legmagasabbra emelték a vulkán státuszát a négyfokozatú indonéz riasztási szintek közül. Emiatt 2 kilométerről négyre növelték a kráter körüli biztonsági zónát.

A vulkán hamuja miatt hétfő óta a több mint 80 kilométerre fekvő Frans Seda repülőteret is be kellett zárni. Ezek a kitörések nem ritkák Indonéziában, ahol közel 130 olyan vulkánt jegyeznek, amik aktívak. Az elmúlt hónapban a Marapi miatt 23 ember vesztette életét Szumátra szigetén.

Kapcsolódó írásaink