Krónika
Ez a pezsgőnyitás legjobb módja az orvosok szerint
Egy szemészeti tanszék kutatói döntöttek úgy, hogy leírják a palacknyitás ideális módját

Ethan Waisberg, a Cambridge-i Egyetem Szemészeti Tanszékének munkatársa és kollégái szerint egy hét és fél decis pezsgős vagy habzóboros üvegben a nyomás körülbelül háromszorosa egy normál autógumiénak. Ez pedig a dugót akár tizenhárom méterre is ellőheti.
Ha viszont a palackot lehűtjük, akkor csökken a nyomás.
Érdemes arra is figyelni, hogy kinyitásnál az üveget negyvenöt fokos szögben döntsük meg magunktól elirányítva, ügyelve arra is, hogy senki más felé ne nézzen a dugó, amit egyébként érdemes még lefelé is nyomnunk, hogy ellensúlyozzuk az üvegben uralkodó nyomást.
A kutatók szilveszteri jókívánsága, hogy míg a kitűnő újévre koccintunk, őrizzük meg a pezsgőt a poharunkban, a csillogást pedig a szemünkben.
Ha még nem tudod, mit csinálsz szilveszterkor, itt és itt ajánlunk néhány különleges programot.