Krónika

Nagyon erős járvány várható Magyarországon a következő hetekben

Az Infostartnak Békássy Szabolcs a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke elmondta, hogy Magyarország jelentős légúti járványt kap a nyakába a következő hetekben, a felsőlégúti megbetegedések döntő részét a koronavírus okozza.

Nagyon erős járvány várható Magyarországon a következő hetekben
Egyre többen keresik fel a háziorvost felsőlégúti megbetegedéssel (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Egy jelentős légúti járvány zajlik most Magyarországon – mondta Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos a lapnak nyilatkozva, valamint hozzátette: érdemes megemlíteni, hogy k a háziorvosi praxisokból érkező minták, megerősítik, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések döntő többségének a hátterében a koronavírus fertőzés igazolható. Ezt támasztják alá a háziorvosok által alkalmazott koronavírus gyorstesztek is.

Egy influenzás megbetegedés is már azonosítható a légúti figyelőszolgálat laboratóriumában, ugyanakkor ezeknek az aránya elenyésző a koronavírus jelenlétéhez képest – nyilatkozta Békássy . Mint mondta: országosan több százezres szintű esettel számolnak hetente.

A 48. naptári héten eddig több mint 250 ezer fő fordult a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám és ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amire valószínűleg majd a követő hetekben számítunk – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kapcsolódó írásaink