Krónika

Ennek nem fognak a románok örülni: új genetikai teszt semmisíti meg az „őstörténetüket”

A Novinite számolt be arról, hogy a Bulgáriára, Észak-Macedóniára, Szerbiára, Romániára, Albániára és Görögországra kiterjedő, úttörő DNS-kutatás a balkáni népesség genetikai szerkezetével kapcsolatos megdöbbentő felfedezésekhez vezetett – írta meg a Mandiner.

Ennek nem fognak a románok örülni: új genetikai teszt semmisíti meg az „őstörténetüket”
Román népviselet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A román genom 50-60 százalékban szláv eredetű, hasonlóan balkáni szomszédaihoz, Bulgáriához és Horvátországhoz – derült ki az átfogó tanulmányból.

A lap hozzátette, hogy a szerbiai, spanyol és amerikai tudósok együttműködésével készült kutatás rávilágít a szláv gének elterjedtségére a régióban.

A Tanjug szerb ügynökség által közölt eredmények szerint a bolgárok, a románok és a horvátok rendelkeznek a legmagasabb szláv génkoncentrációval. Ezzel szemben a görögöknél a legalacsonyabb ennek a genetikai örökségnek a jelenléte: 4 és 20 százalék között mozog – írták.

Mindez azért érheti kellemetlenül a románokat, mert évtizedek óta hirdetik a dák–román elméletet, mely a román és a latin nyelv rokonságán alapuló elmélet. Ennek értelmében az erdélyi románok az egykori római Dácia lakóinak, a romanizált dákoknak és a római telepeseknek leszármazottai, tehát ők lennének Erdély őslakói.

Kapcsolódó írásaink