Krónika

Betiltják a náci karlendítést Ausztráliában

Az ausztrál szövetségi kormány törvénymódosítást kezdeményez a náci karlendítés betiltásáról is, miután júniusban már betiltotta a náci jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását – jelentette be kedden Mark Dreyfus szövetségi főügyész.

Betiltják a náci karlendítést Ausztráliában
Utcai tüntetés valahol Franciaországban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Anna Margueritat

A szövetségi parlament elé a terrorizmusellenes törvényhez szerdán beterjesztendő módosítási javaslat alapján a náci karlendítés bűncselekménynek fog minősülni az országban. A főügyész saját honlapján közzétett nyilatkozatában azt mondta: ez az intézkedés egyértelművé teszi, hogy „Ausztráliában nincs helye azoknak, akik dicsőítik a gyűlöletet”. „Ausztráliában egyáltalán nincs helye a gyűlöletnek, az erőszaknak és az antiszemitizmusnak” – tette hozzá Dreyfus.

„A törvénymódosítási javaslat egyértelműen jelzi, hogy Ausztráliában nincs helye olyan cselekedeteknek és szimbólumoknak, amelyek a terrorizmus és a holokauszt szörnyűségeit dicsőítik” – olvasható a közleményeben. Az ausztrál szövetségi kormány júniusban betiltotta a náci jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását. A náci tisztelgés tilalma nem szerepelt abban a törvénymódosításban, mert ezt akkor az államok és területek belátására bízták.

Októberben Sydney-ben letartóztattak három férfit, és eljárást indítottak ellenük, mert náci karlendítéssel tisztelegtek egymásnak a Zsidó Múzeum előtt.

Kapcsolódó írásaink