Krónika

Napokon belül kitörhet a világ egyik legveszélyesebb vulkánja, hatalmas pusztítást okozhat

Napok óta veszélyhelyzet van Izland szigetének délnyugati térségében: vulkánkitörés fenyeget, melynek bekövetkezése a sziget történetének egyik lehetséges legnagyobb katasztrófájának nyomasztó képét vetíti előre – számolt be az Origo.

Napokon belül kitörhet a világ egyik legveszélyesebb vulkánja, hatalmas pusztítást okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: Robertharding via AFP/Robert Harding RF/Spencer Clark

Ahogy arról az Origo beszámolt, néhány napja több ezer lakost evakultak Grindavík településről és környékéről, miután egyetlen nap alatt 900 földrengést regisztráltak a térségben. Ezzel több tízezerre nőtt az október 25-én kezdődött rengések száma, ami pusztító erejű vulkánkitörés veszélyét vetíti előre. Izlandon egy aktív, működő vulkánképződmény működésbe lépésétől tartanak, a föld alatt ható erők gyilkos, brutális kirobbantásától, mint ahogy az 2010-ben történt – mutatja be a Bloomberg. Izlandon jelenleg rendkívüli állapot van érvényben.

A földrengés következtében kettérepedt főút a délnyugat-izlandi Grindavikban
A földrengés következtében kettérepedt főút a délnyugat-izlandi Grindavikban
Fotó: AFP/Kjartan Torbjoernsson

A veszély valós. Az izlandi meteorológiai szolgálat november 15-én kiadott előrejelzése alapján a kitörés valószínűsége jelentős, annak legesélyesebb helyszíne egy természetes gát és környéke, amely a sekély vizekben húzódik, Grindavik partjainál, a településtől nagyjából 15 kilométerre északra. A légi közlekedésre pedig riasztást adtak ki.

A Reykjanes-félszigeten jelenleg zajló intenzív szeizmikus tevékenység 800 éves nyugalmi időszak után indult meg 2020-ban, mostanra pedig a felfoghatatlan mennyiségű magma a földrengések eltolódó iránya miatt a város alatt gyűlt össze – írták.

Kapcsolódó írásaink