Krónika
Félmillió forint is lehet egy kiló a világ legdrágább kávéjából
De mi teszi ennyire különlegessé ezt a kávét? Talán az, hogy meglehetősen extrém az előállítási módja

A kopi luwak, azaz a cibetmacskakávé a világ legdrágább kávéja, amelyre sok országban óriási a kereslet, viszont nagyon szűk belőle a felhozatal, ráadásul hamisítják is. De mi teszi ennyire különlegessé ezt a kávét? Talán az, hogy meglehetősen extrém az előállítási módja: állati ürülékből származik, abból kézzel válogatják ki. Azaz a kopi luwak nem egy kávéfajta, hanem egy fermentálási (érlelési) módszer.

A kávébab a cibetmacska bélrendszerén áthaladva egy kémiai és biológiai folyamaton esik át.
A kopi luwak kávét Indonéziában „állítják elő”. A története meglehetősen bizarr: a holland gyarmatosítók annak idején megtiltották a szigetek őslakóinak a kávébabok szüretelését saját fogyasztási célra, emiatt a helyiek rákényszerültek arra, hogy a földről szedjék össze azt a kávébabot, amelyet egy helyi állat, a cibetmacska fogyasztott el, majd – mivel képtelen megemészteni – ürített ki.
Gyorsan kiderült, hogy ez a folyamat valamiért jót tesz a kávénak, és kivételes minőségű kávét eredményez. Ma már tudjuk, hogy mi a magyarázata ennek. Egyrészt a cibetmacska ösztönösen csak a legfinomabb, hibátlan kávébabokat eszi meg, azaz egy természetes szelekciót végez a babok között. Másrészt a kávébab a cibetmacska bélrendszerén áthaladva átesik egy kémiai és biológiai folyamaton, amelynek része, hogy az állat gyomrában lebomlik a babot övező hús, megváltozik a bab összetétele. A benne lévő sav jó része lebomlik, és mérséklődik a koffeintartalma is.
Ennek eredményeképpen egy sokkal lágyabb, testes, de mégsem savas, inkább csokoládés ízjegyekkel rendelkező kávé jön létre, amelynek a zamatában érdekes módon fellelhetőek a gyümölcsös ízjegyek is (ennek feltehetően az az oka, hogy a cibetmacska nagy gyümölcsfogyasztó is).