Krónika

Félmillió forint is lehet egy kiló a világ legdrágább kávéjából

De mi teszi ennyire különlegessé ezt a kávét? Talán az, hogy meglehetősen extrém az előállítási módja

Persze olcsóbban is hozzájuthatunk, csak kérdés, hogy az vajon eredeti-e? Arról nem is beszélve, hogy bármilyen drága is, van, aki semmi pénzért sem inná meg! – írja Agroinform.hu.

Félmillió forint is lehet egy kiló a világ legdrágább kávéjából
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kopi luwak, azaz a cibetmacskakávé a világ legdrágább kávéja, amelyre sok országban óriási a kereslet, viszont nagyon szűk belőle a felhozatal, ráadásul hamisítják is. De mi teszi ennyire különlegessé ezt a kávét? Talán az, hogy meglehetősen extrém az előállítási módja: állati ürülékből származik, abból kézzel válogatják ki. Azaz a kopi luwak nem egy kávéfajta, hanem egy fermentálási (érlelési) módszer.

Az ázsiai pálmacibet ürülékéből nyert kávéfajta a kopi luwak, más néven cibetmacska kávé. A Kopi luwak olyan kávé, amely részben megemésztett kávécseresznyéből áll, amelyet az ázsiai pálmacibet megevett és kiürített
Az ázsiai pálmacibet ürülékéből nyert kávéfajta a kopi luwak, más néven cibetmacskakávé. A Kopi luwak olyan kávé, amely részben megemésztett kávécseresznyéből áll, amelyet az ázsiai pálmacibet megevett és kiürített
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Emin Sansar

A kávébab a cibetmacska bélrendszerén áthaladva egy kémiai és biológiai folyamaton esik át.

A kopi luwak kávét Indonéziában „állítják elő”. A története meglehetősen bizarr: a holland gyarmatosítók annak idején megtiltották a szigetek őslakóinak a kávébabok szüretelését saját fogyasztási célra, emiatt a helyiek rákényszerültek arra, hogy a földről szedjék össze azt a kávébabot, amelyet egy helyi állat, a cibetmacska fogyasztott el, majd – mivel képtelen megemészteni – ürített ki.

Gyorsan kiderült, hogy ez a folyamat valamiért jót tesz a kávénak, és kivételes minőségű kávét eredményez. Ma már tudjuk, hogy mi a magyarázata ennek. Egyrészt a cibetmacska ösztönösen csak a legfinomabb, hibátlan kávébabokat eszi meg, azaz egy természetes szelekciót végez a babok között. Másrészt a kávébab a cibetmacska bélrendszerén áthaladva átesik egy kémiai és biológiai folyamaton, amelynek része, hogy az állat gyomrában lebomlik a babot övező hús, megváltozik a bab összetétele. A benne lévő sav jó része lebomlik, és mérséklődik a koffeintartalma is.

Ennek eredményeképpen egy sokkal lágyabb, testes, de mégsem savas, inkább csokoládés ízjegyekkel rendelkező kávé jön létre, amelynek a zamatában érdekes módon fellelhetőek a gyümölcsös ízjegyek is (ennek feltehetően az az oka, hogy a cibetmacska nagy gyümölcsfogyasztó is).

Kapcsolódó írásaink