Krónika

Befejeződött a szlovák rendőrség demonstratív akciója a magyar zöldhatáron

A belügyminisztérium adatai szerint az idén jelentősen megnőtt az országba bejutó illegális bevándorlók száma

A szlovák rendőrség befejezte kedden a magyar határon előző este elindított demonstratív akcióját az illegális bevándorlás visszaszorítására - jelentette be Matús Sutaj Estok belügyminiszter.

Befejeződött a szlovák rendőrség demonstratív akciója a magyar zöldhatáron
A belügyminisztérium adatai szerint az idén jelentősen megnőtt az országba bejutó illegális bevándorlók száma (képünk illusztráció)
Fotó: Dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Az eredetileg határidő nélkül meghirdetett, és végül rövidre szabott akcióról a miniszter azt mondta: „sikerült egyértelműen az illegális migránsok tudtára hozni, hogy megváltozott a szlovák migrációs politika”. A rendőrség készen áll arra, hogy bármikor ismét jelentős rendőri erőt vezényeljen ki a zöldhatár ellenőrzésére - tette hozzá.

Sutaj Estok az elő hasonló akció elindításakor azt mondta: a megerősített rendőri jelenléttel egyértelműen jelezni akarják az illegális migránsoknak és az embercsempészeknek, hogy az új kormány véget vet szabad mozgásuknak az ország határain.

A magyar zöldhatár teljes szakaszán végrehajtott mostani rendőrségi akcióban több száz, különleges műszaki eszközökkel - drónokkal és éjjellátó készülékekkel is felszerelt - rendőr és katona vett részt. A belügyi tárca közlése szerint az egyéjszakás műveletben ugyan nem fogtak illegális bevándorlókat, de sikerült elriasztaniuk tervüktől a határ illegális átlépésére készülő két csoportot.

A belügyminisztérium adatai szerint az idén jelentősen megnőtt az országba bejutó illegális bevándorlók száma. Míg tavaly ötezer illegális bevándorló jutott be, számuk az idén már most meghaladta a 46 ezret.

Kapcsolódó írásaink