Krónika

Be volt gombázva a szolgálaton kívüli pilóta, aki megpróbálta leállítani a hajtóműveket repülés közben

A rendőröknek azt mondta, azért húzta meg a vészleállító karokat, mert azt hitte, hogy álmodik, és fel akart ébredni

Vasárnap kényszerleszállást kellett végrehajtania egy utasszállító repülőgépnek az Egyesült Államokban, mert egy szolgálaton kívüli pilóta megpróbálta leállítani repülés közben a hajtóműveket – írta az RTL.

Be volt gombázva a szolgálaton kívüli pilóta, aki megpróbálta leállítani a hajtóműveket repülés közben
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu via AFP/Tayfun CoSkun

A New York Times megszerezte az ügy bírósági iratait, amiből kiderül, hogy a férfi azt mondta a nyomozóknak: hat hónapja depressziós, idegösszeomlása volt, az eset idején 40 órája nem aludt, és hallucinogén gombát fogyasztott, állítása szerint életében először.

„Azért húztam meg a vészleállító karokat, mert azt hittem, hogy álmodok, és fel akartam ébredni" – közölte a férfi, akit egyebek mellett 83 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolnak.

A büntetlen előéletű kaliforniai férfi több mint két évtizede repül, előbb elsőtisztként, majd kapitányként. Karrierje során mindig teljesítette az egészségügyi követelményeket, az engedélyeit soha nem vonták vissza vagy függesztették fel.

Joseph Emerson az Alaska Airlines Embraer 175-ösén utazott a Washington állambeli Everettből San Franciscóba. A gépen 80 utas és négyfős személyzet tartózkodott. A férfi a pilótafülkében utazhatott, amit meg szoktak engedni azoknak a pilótáknak, akik munkába vagy munkából hazafelé tartva utaznak.

Félúton Emerson kijelentette, hogy nincs jól, és megpróbálta meghúzni azt a két kart, amely megszünteti a hajtóművek üzemanyagellátását. A pilótákkal való rövid dulakodás után Emerson elhagyta a pilótafülkét.

Miközben a gép hátulja felé tartott, a férfi egy utaskísérőtől azt kérte, hogy bilincselje meg, mert baj lesz. Miután hátravitték és megkötözték, a vészkijárat kinyitásával próbálkozott, de az utaskísérő megakadályozta. A másik utaskísérő hallotta, hogy Emerson arról beszél, hogy zűrzavart okozott, és megpróbált mindenkit megölni.

A gép végül kényszerleszállást hajtott végre a Portland Nemzetközi Repülőtéren. Miután Emersont lekísérték a gépről, az egyik utaskísérő annyit mondott: „Idegösszeomlása volt. Azonnal le kellett szállítanunk a repülőgépről.”

Kapcsolódó írásaink