Krónika

Érkezik a hidegfront, hétfő hajnalban már fagyhat is

A front vasárnap napközben érkezik

Viharos szelet, átmeneti, de erős lehűlést hoz magával a hamarosan hazánkat elérő hidegfront. Hétfő hajnalban északkeleten már fagyhat – írja a Blikk.

Érkezik a hidegfront, hétfő hajnalban már fagyhat is
Hétfő hajnalban a nyugati, délnyugati tájakat leszámítva sokfelé lehet 5 foknál hidegebb, északkeletre az első fagyok is megérkezhetnek
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Bein

Változatosan alakul a következő napokban Európa időjárása, a hétvégén látványosan nagy hőmérsékletbeli különbség alakul ki a kontinensünk északkeleti és délnyugati része között. Nyugat-Európát a következő napokban dél felől ismét igen meleg, afrikai eredetű légtömegek árasztják el, így újabb melegrekordok dőlhetnek.

Mindeközben Észak-, Északkelet-Európában egy ciklon erősödik meg, melynek hidegfrontja hétvégén átvonul Európa középső és keleti része fölött, mögötte sarkvidéki eredetű légtömegek érkeznek – írja előrejelzésében az Időkép.

Mint írják, hazánk is a hidegebb oldalhoz fog tartozni, a front vasárnap napközben érkezik, előtte igen enyhe lesz a hajnal, sokfelé 15 fok fölött maradnak a minimumok. A front előtt délelőtt még gyorsan melegedhet a levegő, délen, délnyugaton 27-28 fok is lehet, máshol 21-26, északkeleten már csak 17-20 fok várható.A front napközben viharos északnyugati széllel tör ránk, csapadékot viszont nem igazán hoz, kevés zápor alakulhat csupán ki. Ahogy a szél feltámad és a front megérkezik, drasztikusan csökkenni kezd a hőmérséklet a déli, kora délutáni óráktól. Olyannyira, hogy hétfő hajnalban a nyugati, délnyugati tájakat leszámítva sokfelé lehet 5 foknál hidegebb, északkeletre az első fagyok is megérkezhetnek.

Az erős lehűlés azonban csak átmeneti lesz, már hétfőn melegebb léghullámok érkeznek nyugat, délnyugat felől.

Kapcsolódó írásaink

Nem javul a kisoroszlán állapota

ĀNem javul a Csantavér és Szabadka között megtalált kisoroszlán állapota – olvasható a Palicsi Állatkert közösségi oldalán