Krónika

Busworld Europe 2023: Az Ikarus is a résztvevők között!

Immár huszonhatodik alkalommal nyitja meg kapuit a szakkiállítás

Idén október 7. és 12. között immár huszonhatodik alkalommal nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Busworld Europe szakkiállítás, amely ezúttal is Brüsszelben fogadja majd a szakma képviselőit és a buszok szerelmeseit. A világ legnagyobb, kizárólag az autóbusziparra koncentráló rendezvénye négy év elteltével kerül ismét megrendezésre, miután a 2021-es felvonás kényszerűségből elmaradt. A szervezők portálunkhoz eljuttatott tájékoztatójából kiderül, hogy idén is lesz magyar buszgyártó a kiállítók között – írja a magyarbusz.hu.

Busworld Europe 2023: Az Ikarus is a résztvevők között!
Ismét találkozhatunk majd Brüsszelben az Ikarus termékeivel is
Fotó: MH/Purger Tamás

A négy év szünet után visszatérő Busworld Europe iránti fokozott érdeklődést jelzi, a rendezvény állandó részvevőinek számító nagy buszgyártók mellett új kiállítók is jelezték részvételüket a világ minden tájáról, köztük a görög Ermisbus, az egyiptomi Gelushi, a török Habas, az indiai JBM, az olasz Rampini, a német Quantron, a cseh Škoda Transportation, az osztrák Steyr Automotive, a szlovén TAM és a román VagBus, de magyar szempontból ennél is fontosabb, hogy ismét találkozhatunk majd Brüsszelben az Ikarus termékeivel is. A teljes kiállítói listán az iparági beszállítókkal együtt jelenleg már több mint 400 cég neve szerepel.

Az Ikarus márkanév hosszas szünet után a 2019-es Busworld Europe kiállításon tért vissza a nemzetközi buszgyártás porondjára. A székesfehérváriak akkor még a CRRC-vel szerepeltek közös standon, ezen az eseményen mutatkozott be a magyar mérnökök által az alapoktól átdolgozott, tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e prototípusa, akkor még CityPioneer fantázianéven. A külföldön is egyre aktívabb magyar gyártó idén már önálló standdal képviselteti magát a legrangosabb nemzetközi autóbuszos kiállításon.

Amint azt már korábban megírtuk, a Busworld Europe fesztivál idén először egybeesik a korábbi években Londonban (2016), Kölnben (2018), online formában (2020), illetve Párizsban (2021) megrendezett European Zero Emission Bus (ZEB) Conference kongresszussal, amelyre mintegy 450 szakmai résztvevőt várnak a zéró emissziós buszos szektorból. Az idei összejövetelen az előzetes tervek szerint kiemelt figyelmet fordítanak majd a lokálisan károsanyag-kibocsátás mentes távolsági buszokra. Újdonságot jelent, hogy a Busworld szakmai zsűrije által legjobbnak ítélt járműveknek kategóriánként kiosztott Vehicle Awards díjak mellett idén bevezetik a Digital Awards elismeréseket is, amelyeket a digitalizációs területen tevékenykedő kiállítók kaphatnak meg.

Kapcsolódó írásaink