Krónika

Lezuhant egy repülőgép a börgöndi repülőnapon, ketten meghaltak + VIDEÓ

A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők

Lezuhant az egyik, bemutatót tartó repülőgép a börgöndi repülőnapon vasárnap – közölte a székesfehérvári önkormányzat kommunikációs központja az MTI-vel.

Lezuhant egy repülőgép a börgöndi repülőnapon, ketten meghaltak + VIDEÓ
2022. szeptember 11-én a börgöndi repülőnapon készült felvétel egy Trojan típusú repülőgépről. A gép egy évvel később 2023. szeptember 10-én, a börgöndi repülőnapon lezuhant. A balesetben ketten meghaltak.
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az önkormányzat a közleményében azt írta, hogy a baleset ismeretlen körülmények között történt, a tűzoltók és a mentők nagy erőkkel a helyszínen vannak.


A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők.

Sajtóinformációk szerint egy Trojan típusú gép zuhant le. A repülőben ketten ültek, esélyük sem maradt a túlélésre, hiszen a gép felrobbant a földbe csapódáskor.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben ketten a helyszínen életüket vesztették, valamint négyen égési sérüléseket szenvedtek.

A sérültek ellátását a rendezvényt biztosító mentők kezdték meg, majd három mentőhelikopter - Budaörsről, Balatonfüredről és Szekszárdról -, valamint több mentőautó is érkezett.

A mentők három súlyos sérültet - egy kislányt, egy nőt és egy férfit - mentőhelikopterekkel budapesti kórházakba, egy könnyebben sérült kisfiút pedig mentőautóval a székesfehérvári kórházba vittek - közölte Győrfi Pál.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n azt írta, hogy az eddig ismeretlen ok miatt lezuhant sportrepülőgép egy parkoló személygépkocsi mellé esett, amely a becsapódó alkatrészektől kiégett. Az elsődleges adatok alapján a pilótán kívül egy ember tartózkodott a repülőgépen, ők a helyszínen életüket vesztették.

A személygépkocsi utasai közül hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

A többezres tömeg megkezdte a helyszín szervezett elhagyását - közölte kora este a rendőrség.

Objektum doboz

Fájó részletek a repülőbalesetről, apa és fia hunyt le a börgöndi tragédiában

Szombaton még Szegeden tartottak bemutatót.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap délután tragikus repülőgépbaleset történt Börgöndön. A bemutatón lezuhanó gép két utasának esélye sem volt a túlélésre, olvasható a borsonline.hu-n megjelent cikkben.

A Délmagyarország beszámolója szerint Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád a két halálos áldozat. Apa és fia szombaton még Szegeden mutatták különleges gépüket, a T–28 Trojan repülőgépet.

„Újra és újra átélem” - könnyeivel küzdve szólalt meg a székesfehérvári repülőgép-baleset szemtanúja

Kellemes családi programnak indult, mégis rémálom lett a börgöndi repülőnapok egy többgyermekes család számáéra. Olga, a hitvese és a gyermekeik a saját szemükkel látták, amint a gép lezuhant, majd kigyulladt, olvasható a borsonline.hu cikkében.

Egyik pillanatról a másikra bemutató közben lezuhant egy sportrepülő a székesfehérvári repülőnapon vasárnap délután. Úgy tudni egy parkoló autó mellett csapódott be, ahol hatalmas robbanással kapott lángra. A járműben egy gyerek és két felnőtt ült, akik megsérült, és érthetően sokkot kaptak az események hatására.

Vidám gyerekek és felnőttek töltötték meg a börgöndi repülőnapok helyszínét vasárnap. Mindenki a légiparádét, pontosabban a pilóták által bemutatott figurákat figyelte. Az önfeledt közösségi program azonban egyik pillanatról a másikra tragédiába torkollott, amikor az egyik kisgép, apával és fiával a fedélzetén a földbe csapódott. A Bors beszélt egy szemtanúval, aki hátborzongató részleteket osztott meg velünk.

- Éppen élőben közvetítettem az eseményeket a barátaimnak a Facebookon, amikor a baj megtörtént - mondta Olga.

A gép a levegőben hirtelen cikázni kezdett, majd hatalmas sebességgel a földbe csapódott. A repülő gyorsan porig égett, a fedélzetén tartózkodóknak esélyük sem volt a menekülésre. Rajtuk kívül hárman égési sérüléseket szenvedtek.

Mi nagyon messze álltunk a baleset helyszínétől, de láttuk, hogy a közelebb tartózkodók közül nagyon sokan odarohannak. Ha bármit is tehettünk volna a sérültekért és az áldozatokért, odamentünk volna, de nem láttuk értelmét – magyarázta a nő, aki a történtek után hazafelé vette az irányt a családjával.

Újra és újra átélem a történteket. Lejátszódnak előttem az események, emiatt pedig alig tudom a sírást abbahagyni. A gyerekek is átélték a borzalmat, de bízom benne, hogy pszichológus nélkül is fel tudják majd dolgozni a látottakat

– fejezte be Olga.

Kapcsolódó írásaink