Krónika

Illegális faházakban zajlik a horgásztatás a Balatonon

Két faház „nőtt ki” Vonyarcvashegyen a vízügy fennhatósága alá tartozó zagytér partjánál tavaly tél óta, amelyek tulajdonosai elkergetik a környékről az arra járókat. Augusztus végéig kaptak határidőt, hogy elbontsák a házakat, különben az önkormányzat, a vízügy, a rendőrség, valamint a vízi és szárazföldi polgárőrség teszi meg összefogva – számolt be a település polgármestere a HírBalatonnak, olvasható a Pecaverzumon megjelent írásban.

Illegális faházakban zajlik a horgásztatás a Balatonon
Balaton éjjel
Fotó: NorthFoto

Pali Róbert elmondta, miután bejelentést kapott arról, hogy az állami tulajdonú partszakaszon két engedély nélküli faház használói nem engedik arra sétálni, ott horgászni az embereket, maga is a helyszínre ment.

Az ott tartózkodók őt is számon kérték, mit keres ott. A házak körül horgászsátrakat, autókat is látott. Fotókat készített, és bejelentést tett, amire a vízügy példás gyorsasággal reagált, felszólítva a faház tulajdonosait a bontásra, miután elutasította a fennmaradás iránti kérelmüket.

„A pofátlanság teteje, amit itt csináltak. Óriási biznisz a horgásztatás, lehet szabályosan is csinálni, mi azokat támogatjuk, akik így teszik. Csak összefogással lehet és kell rendet rakni a Balatonon, ami nálunk már így zajlik” – fogalmazott.

Kerekes Péter, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke arról számolt be, hogy három esetről is tud, amikor az engedély nélküli faházak környékére tévedőket megfenyegették az ott lévő emberek, hogy többet ne menjenek arra.

Tudomása szerint „szombathelyi, 30-40 év körüli, kopasz, kigyúrt” férfiak a fenyegetők, a faházakat pedig jó pénzért ki is adták bérlőknek.

„Eldurvult a helyzet a Balatonon gyerekkorom óta. Ha nem is tudjuk sokszor visszaállítani az eredeti állapotot, meg kell tenni mindent a Balatonért, ami mindenkié” – mondta a vízi polgárőr, utalva az illegális építményekre, stégekre, feltöltésekre, nádpusztításokra is.

Pali Róbert emlékeztetett arra, hogy települése az elsők között volt, amely összefogva a vízüggyel és a vízi polgárőrökkel tavaly megszabadította a Balaton Vonyarc előtti részét a szabálytalan horgászkaróktól, amit idén megismételtek.

Kapcsolódó írásaink