Krónika

Kijevben egy katonaorvosi bizottság vezetője igazolásokat hamisított hadköteleseknek, hogy külföldre szökhessenek

A hamis dokumentumok és igazolások ára darabonként 3-4 ezer dollár volt

Kijev Podol kerületi katonai orvosi bizottságának a vezetőjét korrupción kapták, dokumentumokat hamisított hadköteles férfiaknak, hogy külföldre utazhassanak – számolt be pénteken a Karpatalja.in.ua az rbc.ua hírportál és a kijevi városi ügyészség sajtószolgálatára hivatkozva.

Kijevben egy katonaorvosi bizottság vezetője igazolásokat hamisított hadköteleseknek, hogy külföldre szökhessenek
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A jelentés szerint a bűnüldöző hatóságok meggyanúsították a kijevi Podol kerület katonaorvosi bizottságának a vezetőjét, mert elősegítette hadköteles korú férfiak illegális külföldre távozását. Ennek a büntetőügynek a részeként 2023 februárjában meggyanúsították az ukrán főváros Obolony kerületi katonaorvosi bizottságának a vezetőjét és további hat orvosát.

A nyomozás szerint a gyanúsított a bűnszövetkezet többi tagjával összejátszva segített a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló igazolások kiállításában a nyilvántartásból való törléssel. Ennek köszönhetően a hadkötelesek illegális módon elhagyták Ukrajnát.

A hamis dokumentumok és igazolások ára darabonként 3-4 ezer dollár volt. A bűnszervezetben 9 fő vett részt. Megkeresték azokat a hadköteleseket, akiknek kellett az igazolás, és közvetlenül kiállították a dokumentumokat. A bűnszövetkezet résztvevői a főváros különböző egészségügyi intézményeinek alkalmazottai és a katonaorvosi bizottságok tagjai voltak.

A bűnüldöző szervek akkor leleplezték le az elkövetőket, amikor újabb okmánycsomagot készítettek három hadköteles korúnak és kenőpénzt vettek át. Az ügyben érintetteket 7-től 9 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, bizonyos tisztségek betöltésére vagy bizonyos tevékenységek végzésére való jogosultságuktól legalább 3 évig terjedő elzárással, és vagyonelkobzással.

Kapcsolódó írásaink