Krónika

Budapest nézhette végig Európa legnagyobb tűzijátékát + GALÉRIA

Vasárnap este elképesztő látványelemekkel tűzdelt tűzijáték koronázta meg az államalapításra emlékező ünnepségsorozatot Budapesten, ahol a közönség egy minden eddiginél összetettebb tűzijátékshow-t láthatott.

Budapest nézhette végig Európa legnagyobb tűzijátékát + GALÉRIA
Szent István-nap – Tűzijáték
Fotó: MH/Török Péter

A programot 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vizén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve csaknem kilencszáz drón tette emlékezetessé. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról – köztük hét folyami uszályról és 65 pontonról – lőtték fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Szent István-nap - Tűzijáték
Augusztus 20. államalapítás szent István nap nemzeti állami ünnep
Szent István-nap – Tűzijáték
Fotó: MH/Török Péter

Emellett 896 drón formált gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlott, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatják az előadást.

Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit keltette életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény–pogány háborúk kora elevenedett meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Kapcsolódó írásaink