Krónika

Kitüntetéseket adtak át a Belügyminisztériumban

Rétvári Bence hangsúlyozta: azoknak a munkáját ismerik el, akik erőn felül tettek a közösség szolgálatáért

Szent István napja, az állami ünnep alkalmából kitüntetéseket adott át a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Kitüntetéseket adtak át a Belügyminisztériumban
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Szent István Napja alkalmából a minisztériumban tartott ünnepségen, ahol kitüntetéseket adott át 2023. augusztus 18-án.
Fotó: MTI/Mónus Márton

Rétvári Bence hangsúlyozta: azoknak a munkáját ismerik el, akik erőn felül tettek a közösség szolgálatáért. Az ilyen embereknek köszönhető, hogy a magyarság 1100 évvel a honfoglalást követően még mindig a Kárpát-medence vezető nemzete – fűzte hozzá.

A politikus felidézte: már az Aranybulla elrendelte, hogy Szent István király napján össze kell gyűlnie ünnepelni a nemességnek és a szervienseknek Székesfehérváron, majd Mária Terézia elrendelte a Szent Jobb Budára szállítását és a körmenetet.

Ezt követően viszont az 1848–49-es szabadságharc leverése után a nemzeti érzés elfojtása érdekében I. Ferenc József betiltotta a körmenetet, amely csak a kiegyezés után indulhatott újra – mondta Rétvári Bence.

A hatalomra jutó kommunisták az alkotmány ünnepévé tették Szent István napját, és újra betiltották a körmenetet, s az ünnep csak a rendszerváltozás után kapta vissza eredeti funkcióját, és ekkortól tarthatták meg újra a Szent Jobb-körmenetet is – sorolta a politikus.

Mindez azt jelenti, hogy az ünnep és a körmenet akkor volt tiltott, amikor Magyarország függetlensége és szabadsága névleges volt. Márpedig ha egy ország a saját függetlenségét nem védi, csorbulni fog polgárai szabadsága is – hangoztatta Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint ezért kell elismerni azoknak a munkáját, akik nemzedékről nemzedékre hozzájárulnak a nemzet fejlődéséhez.

„Önök azt választották, hogy a hivatásuknak és a közösség szolgálatának élnek. Ezt köszönjük meg a mai napon” –fogalmazott Rétvári Bence, aki végül Szent István királynak az Imre herceghez szóló, a béke megőrzésének fontosságát hangsúlyozó intelmét idézte.

A kitüntettettek Magyar Ezüst Érdemkereszt elismeréseket vehettek át. Ezenkívül Pintér Sándor belügyminiszter a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany és ezüst fokozatával, valamint főtanácsosi és tanácsosi címek adományozásával és tárgyjutalmakkal ismerte el az arra érdemesek munkáját.

Kapcsolódó írásaink