Krónika

Hat vármegyében és a fővárosban folytatódik a szúnyoggyérítés

A héten hat vármegyében, 68 településen és Budapest XXI. kerületében folytatódik a szúnyoggyérítés – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Hat vármegyében és a fővárosban folytatódik a szúnyoggyérítés
A korábbi csapadékos időjárás következtében több területen alakultak ki csípőszúnyog-tenyészőhelyek (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív/Katona László

Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több településén és a Tisza-tónál lehet majd a gyérítést végző járművekkel találkozni. Somogy vármegyében, Kaposváron a múlt héten elmaradt gyérítést pótolják – tartalmazza a közlemény.

Azt írták: a korábbi csapadékos időjárás következtében több területen alakultak ki csípőszúnyog-tenyészőhelyek. A folyók árterei, az állóvizek növényzettel benőtt szélei és a ház körüli kisvizek egyaránt ideális élőhelyet biztosítanak a szúnyoglárváknak.

Meleg időben akár egy hét alatt is képesek kifejlődni a vérszívók – ismertették.

A kifejlett szúnyogok ellen – folytatták – platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel védekeznek a települések belterületén. A készítményt finom permetként, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással.

A tervezett beavatkozások időpontja és helyszíne nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink