Krónika

Agrometeorológia: Kedvező a talaj nedvességtartalma a nyári növények számára

A következő napokban száraz idő várható, csak a jövő hét közepén lehetnek ismét szórványos záporok

Az évszakhoz képest kedvező a talaj nedvességtartalma: a talajok felszín közeli része továbbra is közel van a telítettséghez, és kritikusan száraz talaj sehol sem jellemző – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Agrometeorológia: Kedvező a talaj nedvességtartalma a nyári növények számára
Agrometeorológia: Kedvező a talaj nedvességtartalma a nyári növények számára (képünk illusztráció)
Fotó: Hans Lucas via AFP/Jean-Marc Barrere

Azt írták: a múlt hét második felében országszerte kiterjedt záporok, többfelé felhőszakadással és kártevő széllel együtt járó zivatarok voltak, és még a hét első felében is többfelé előfordultak esők, záporok, zivatarok. Az elmúlt harminc nap csapadékmennyiségében elég nagy különbségek alakultak ki: míg a nyugat-magyarországi területeken 200 milliméter körüli mennyiség esett, addig az Alföldön helyenként – például Szolnok vagy Kecskemét térségében – csak 40 milliméter. A talajok felszín közeli része továbbra is telítettség közeli állapotban van, a középső és mélyebb rétegekben azonban már vannak szárazabb területek az Alföldön. Kritikusan száraz talaj sehol sem jellemző írták. Hozzátették: a hőmérséklet az elmúlt napokban 3–6 Celsius-fokkal hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál.

Közölték azt is, a kalászosok aratása befejeződött, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A hosszabban kint maradt termés már többször megázott, így a minősége egyre romlott.

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a szemfejlődés állapotában járó állományoknak. A napraforgó már elvirágzott, a magképződés állapotában van.

A folytatásban szombattól jelentősen melegszik az idő, a hétvégén már 25-30 fok között alakulnak a csúcsértékek, a jövő hét első felében pedig nagy területen 30 fok fölötti kánikulára lehet számítani. A következő napokban száraz idő várható, csak a jövő hét közepén lehetnek ismét szórványos záporok.

Kapcsolódó írásaink