Krónika

Itt a magyarok kedvenc horvát városának nyilatkozata a gurulós bőröndök ügyében

A turistákat 265 eurós pénzbírsággal sújtják

A magyarok körében is rendkívül népszerű horvátországi turisztikai célpontról, Dubrovnikról az elmúlt hetekben számos nemzetközi híradás jelent meg, amelyek beszámoltak a gurulós bőröndök gurításának tilalmáról a város történelmi központjában, és hangsúlyozták, hogy a turistákat 265 eurós pénzbírsággal sújtják e szabály megsértése miatt. Dubrovnik város most hivatalos sajótközleményben igyekszik tisztázni a félreértéseket a kérdésben – írja az origo.hu.

Itt a magyarok kedvenc horvát városának nyilatkozata a gurulós bőröndök ügyében
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ahogy az Origo megírta, Split, a magyarok egyik kedvelt horvátországi üdülővárosa is belépett azon települések sorába, ahol szigorú szabályok bevezetésével próbálják élhetően és tisztán tartani a területüket a turisták áradatában. Magatartási kódexet adott ki Split: aki nem tartja be az abban foglaltakat, nagyon ráfázhat anyagilag.

Ehhez kapcsolódó fejlemény, hogy a kifejezetten felkapottnak számító Dubrovnik városáról az a hír terjedt el, hogy a város vezetése kitiltja a történelmi városközpontból a gurulós bőröndöket.

Valójában Dubrovnik városvezetése nem vezetett be semmilyen szankciót, és nem is áll szándékában bevezetni a bőröndök használatára vonatkozóan a történelmi központban – áll a város közleményében, melyet a Horvát Idegenforgalmi Közösség sajtókapcsolata juttatott el az Origónak.

„Egy hónappal ezelőtt bemutattunk egy ismeretterjesztő animációs videót – mely itt megtekinthető – annak érdekében, hogy a látogatók megismerhessék Dubrovnik polgárainak elvárásait az UNESCO-örökség részét képező történelmi központban tett látogatásuk során” – írják.

Jelzésük szerint ezzel a videóval arra törekedtek, hogy közérthető módon bemutassák azt a fajta viselkedést, amelyet nem kívánnak látni a turistáktól, mint például történelmi belváros utcáin strandöltözetben sétáló turistát; ételek és italok fogyasztását a közterületeken; a kulturális műemlékekre felmászást stb. A videó a történelmi belváros poggyászkezelésére vonatkozó ajánlást is tartalmazott, ami különösen a kora reggeli órákban hangos zajt kelt, ahogy a bőröndöket görgetik a város kockaköves utcáin.

Dubrovnik városának nem az a szándéka, hogy szankciókat szabjon ki, hanem az, hogy minőségi tájékoztatást nyújtson a látogatóknak az elfogadható viselkedésről – áll a közleményben.

„Ezért is univerzális és könnyen érthető kommunikációs formákat alkalmaztunk. Tehát az önkormányzati gondnokok nem folyamodnak pénzbírsághoz; szerepük kizárólag a látogatók tájékoztatása, mindezt azzal a céllal, hogy autentikusabb és színvonalasabb dubrovniki élményt nyújtsanak a látogatók számára” – hívják fel arra a figyelmet.

A „Tiszteld a várost” projekten keresztül a fenntartható turizmust népszerűsítik, melynek élvonalbeli szereplői a város lakói. „Hiszünk abban, hogyha a helybéli lakosok boldogok és elégedettek, az még magasabb színvonalú szolgáltatást eredményez a városba látogatók számára, így azok még elégedettebbek lesznek” – zárul közleményük.

Kapcsolódó írásaink