Krónika

Ókori birodalom múltját őrzik a víz alatt talált titokzatos kőtömbök

Az ókori építmény egy hat kilométer hosszú természetvédelmi területen található

A római köztársaság idejéből származó víz alatti kikötő maradványaira bukkantak a régészek Dél-Olaszországban – írta meg a hirado.hu.

Ókori birodalom múltját őrzik a víz alatt talált titokzatos kőtömbök
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az ókori építmény egy hat kilométer hosszú természetvédelmi területen található a Lecce megyei San Cataldo és San Foca között.

A kutatók egy 90 méter hosszú móló alapjait fedezték fel a tengerszint alatt, amely a partvonaltól 15 méterre található, és egy ősi partszakaszt követ 3,5 méteres mélységben.

Objektum doboz

A móló több nagy méretű és eltérő formájú, egymás mellé helyezett kőtömbből készült, a szerkezete azonban mára a hullámok mozgásának ereje miatt összeomlott.

„A szerkezet összevethető a partszakasztól északra fekvő nagy Hadrianus-kori móló elsüllyedt részével, amellyel lenyűgöző kidolgozottsága és építési technikája miatt hasonlóságot mutat, de ennél régebbi is lehet” – közölték a régészek, majd hozzátették, hogy a parttól távolabb, ugyanezen az útvonalon párhuzamos és merőleges vonalakban elhelyezett tömbök egy másik csoportja is rejtőzik, ezek vizsgálatát viszont még nem kezdték el.

Kapcsolódó írásaink