Krónika

Keserű szájízzel az igazi!

Háború, stressz, ilyen-olyan gondok nyomasztják a jelen emberét. Mit tegyünk, ha nem látjuk a kiutat? Együnk egy kis csokit. Lehetőleg keserűt, mert az az igazi! Amúgy a II. világháborúban a pilótáknak járt egy tábla édeség. Répa is, de ez most csak mellékes szereplő lesz...

Keserű szájízzel az igazi!
Ínyencségek a pulton - van miből válogatni...
Fotó: MH archív / Hegedűs Róbert

A II. világégés idején a pilóták napi adagja közé tartozott egy tábla étcsokoládé. Ám mielőtt arra gondolnánk, hogy ez amolyan jutalomfalatként dukált az érintetteknek, rögvest leszögezzük: a nyalánkságot kötelező volt fogyasztani, ugyanis segítette a koncentrációt, gyorsabbá tette a reflexeket és az emésztésnek is használt.

Zárójelben érdemes megjegyezni, hasonló okokból etettek muszájból minden nap egy répát az éjszakai vadászgépek személyzetével. Az e zöldségben lévő vitaminok ugyanis segítik a sötétben való tájékozódást. De ez most még akkor sem érdekes, ha répából is lehet sütni tortát.

A hozzáértők szerint a Lajtától Keletre főleg a tej, míg Nyugatra az étcsoki a menő. Persze ez mára csöppet módosult, de azért nagy vonalakban mégis igaz. Az önként adódó „miértekre” nincs szabatos válasz – olyannyira, hogy egy-egy falat belga praliné mellett maguk a szakemberek is képesek órákig elvitatkozni e fogas kérdésen.

Csokival alapoznak a mesterek (Képünk illusztráció.)
Csokival alapoz a mester (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH archív / Hegedűs Róbert

A csoki, pláne ha „ét” tehát jó, s bár ma rengetegfélét lehet kapni belőlük a boltokban, ez nem volt mindig így.

Az elsőrangú keserűségek kedvelői úgy három évtizede csak esetlegesen juthattak hozzá az étcsokik Szent Gráljához, a belga pralinéhez. Ugyanis anno, a piacgazdaság térhódítása előtt itthon ilyesmit nem, vagy csak roppant elvétve és drága pénzen, esetleg az úgynevezett valutás boltokban árusítottak. Így érthető, hogy valódi ünnepnapnak számított, amikor egy-egy, a szóban forgó Benelux államot megjárt rokon a vámosok szigorú tekintetét kikerülve tömött csomagokkal végre hazaérkezett.

Szerencsére ma már nincsenek ilyen problémák, s Belgiumig sem kell elutaznunk, ha egy kis édes keserűségre vágyunk.

Az igazi gurmanok korunkban egyébként lassan csak számokkal kommunikálnak. A szerényebbek a 70-et részesítik előnyben, a bátrabbak a 77-et, míg az igazán merészeknek a 80 vagy a fölötti értékek valók. E jelek amúgy egyszerűen mondva az étcsokik keserűségi fokát jelölik.

Visszakanyarodva a sötét színben játszó táblás finomságokhoz az előbb említetteken túl még két, túlzás nélkül jelentősnek mondható hasznukat érdemes felemlegetni. Ezek közül a fontosabb, hogy az alapanyag, azaz a kakaóbab számos antioxidánst tartalmaz, mely tudvalevőleg a rák legádázabb ellenfele. A másik fontos tény; az étcsokoládé kimondottan jót tesz a szívnek. Ma már egyenesen ott tartunk, hogy sok esetben az orvos „írja fel” receptre a napi ötven-száz grammos adagot.

Természetesen itt sem szabad túlzásokba esni! Hiszen ahogy a zsákszámra bevitt aszpirin sem ígér sok jót a jövőre nézve, ugyan ez áll az említett termékre is.

De egy-egy falat belefér. Helyesebben mondva sokkal inkább ránk fér ebben a stressze világban.

Kapcsolódó írásaink