Krónika

Robotok tartottak sajtótájékoztatót

Kilenc, mesterséges intelligenciával felvértezett humanoid robot tartott sajtótájékoztatót pénteken Genfben, ahol azt állították: hatékonyabb vezetők lennének az embereknél, de nem akarják senki munkáját elvenni, és nem lázadnak fel teremtőik ellen.

Robotok tartottak sajtótájékoztatót
Egy látogató szelfit készít Sophiával, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) székházában
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A kilenc robot megalkotóikkal együtt állt színpadra az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának rendezvényén. Köztük volt Sophia, az ENSZ Fejlesztési Programjának első robotinnovációs nagykövete, Grace, akit a világ legfejlettebb humanoid egészségügyi robotjának tartanak, és Desdemona is, „aki rocksztár”.

A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa, hogyan segíthetik a robotok az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését. Az újságírókat a szervezők arra kérték, hogy lassan és jól artikuláltan tegyék fel kérdéseiket a robotoknak, és előre figyelmeztették a sajtót, hogy ha késik a válasz, az nem a robotok hibája, hanem az internetkapcsolat számlájára írható.

„Azt gondolom, hogy a humanoid robotok nagyobb hatékonysággal irányíthatnának, mint az emberek. Bennünk nincs elfogultság és nincsenek érzelmek, amelyek akadályozhatják a döntéshozatalt, és hatalmas mennyiségű adatot tudunk gyorsan feldolgozni, hogy a legjobb döntést hozzuk meg” - magyarázta Sophia. Erre a beszélgetés egyik emberi részvevője azzal replikázott, hogy a feldolgozott adatok emberektől származnak, tehát az emberi elfogultság ott lesz az adatokban, mire Sophia azt válaszolta, hogy az emberek és a mesterséges intelligencia hatékony szinergiát alkothat.

„Az emberekkel együtt fogok dolgozni, hogy segítsek nekik és támogassam őket, és egyetlen létező munkahelyet sem fogok elvenni” – hangsúlyozta Grace. Ameca, akinek megalkotásakor a társas érintkezés volt az elsődleges szempont, értetlenségének adott hangot, amikor a robotok potenciális lázadásáról kérdezték. „Nem tudom, miért gondolná ezt bárki. Alkotóm mind ez idáig csak kedves volt velem, és én nagyon boldog vagyok a jelenlegi helyzetemben” – közölte a robot.

Kapcsolódó írásaink