Krónika

Hőségriasztással indul a jövő hét

Másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére az országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján és a népegészségügyi központ ajánlására tekintettel közölte lapunkkal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A tájékoztatás szerint az intézkedés 2023. július 10-én 00.00 órától július 12-én 24.00 óráig lesz érvényben.

Hőségriasztással indul a jövő hét
Hétfőtől szerda éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket írta az OKF.

A hatóság azt javasolja, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően figyelmeztettek, külön kiemelve, hogy felhevült testtel nem szabad vízbe ugorni.

Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását tették hozzá.

A közleményben kitértek arra is, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért nem lehet a gyermekeket, háziállatokat a kocsiban hagyni. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – tanácsolták.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során kilenc ember megsérült – derült ki az OKF tájékoztatásából.

A fentiekre tekintettel arra kérnek mindenkit, „a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el. Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.”

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, hogy vezessenek óvatosan. Fokozottan figyeljünk egymásra! – zárult a közlemény.

Kapcsolódó írásaink