Krónika

Szívszaggató: kiderült, hogyan töltötték utolsó perceiket a Titan áldozatai

Valószínűleg fel sem fogták, mi történik velük, tizedmásodperc alatt meghaltak, amikor berobbant a merülőkapszula fala – írta meg a Borsonline.hu.

Szívszaggató: kiderült, hogyan töltötték utolsó perceiket a Titan áldozatai
Titan
Fotó: NorthFoto

Mint arról a Bors is írt, az egész világot megrázta a Titan merülőkapszula tragédiája. Ismeretes, a merülőhajó a Titanic roncsaihoz süllyedt le az Atlanti-óceán mélyére, a fedélzetén négy kalandvágyó utassal és a pilótával: a brit milliomos kalandorral, Hamish Hardinggal; Pakisztán leggazdagabb családjának két tagjával, Shahzada és Suliman Dawooddal; a francia haditengerészet élő legendájával Paul-Henri Nargeolettel és a kapszulát irányító Stockton Rushsal, a Titant is üzemeltető OceanGate vezérigazgatójával.

A Titan azonban már süllyedés közben berobbanhatott, a fedélzeten utazók pedig egy szempillantás alatt életüket vesztették.

A szakértők szerint szerencsére nem volt idejük arra, hogy felfogják, mi is történik körülöttük, ugyanis vélhetően a tizedmásodperc töredéke alatt meghaltak.

Nem sokkal később a kapszula roncsait és benne az emberi maradványokat is megtalálták, azonban szeretteik így sem temethették el hagyományos módon az öt áldozatot.

Azonban most arra is fény derült, hogy mit csinálhattak az utasok a merülés után és közvetlenül a haláluk előtt. A New York Timesnak Shahzada Dawood felesége és egyben Suliman édesanyja, Christine elmondta, hogy az OceanGate már az indulás előtt is több dolgot kért az utasoktól: például azt, hogy ne egyenek magas energiatartalmú ételeket és ne igyanak kávét merülés előtt. Ahogyan arra is megkérték őket, hogy küldjék el nekik kedvenc dalaikat, hogy merülés közben ezeket játszhassák le az utasoknak a merülőbe épített hangszórókon. Egy kivétel volt: countryzenét nem választhatott senki, ezt ugyanis a pilóta, Stockton Rush végtelenül utálta.

Így nagy valószínűséggel az utasokat kedvenc zenéik hallgatása közben érte a végzet, miközben a mélytengeri állatvilágban gyönyörködtek.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért is robbant szét a Titan. Az eddigi információk szerint a tragédiát a silány anyagok, a döbbenetesen fapados összetétel és számos biztonságtechnikai probléma okozta: többek között a kabint csak csavarok tartották; a gépet csak játékokhoz használt kontrollerekkel irányították; kommunikálni pedig csak SMS-hez hasonló szöveges üzenetekkel tudtak a felszínnel. A szakértői vizsgálat azonban hónapokig is eltarthat.

Kapcsolódó írásaink