Gazdaság

Nébih: Császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft.

Hozzátették, hogy túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő

A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Dárdás főtt, füstölt, gyorspácolt, 300 gramm kiszerelésű császárszalonnát nem jelölt szójaallergén miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Nébih: Császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft.
Nébih: Császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft.
Fotó: Facebook/Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A hivatal kéri a szójára érzékeny vásárlókat, hogy a 111723 tételszámú, 2023. augusztus 22. minőségmegőrzési idővel rendelkező, MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el.

A Dárdás császárszalonnát a vásárlás helyén visszaveszik, a vételárat blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih az oldalán jelezte: az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, egyebek mellett a glutént tartalmazó gabonaféléket, rákféléket, tojást, halat, földimogyorót, szóját, tejet és a dióféléket.

Hozzátették, hogy túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer-allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.

Kapcsolódó írásaink