Krónika

Újjávarázsolják Bécs egyik legismertebb terét

Megszépül a Graben és a Hofburg közötti rész

A magyar turisták körében is kimagasló népszerűségnek örvend az osztrák főváros egyik legismertebb tere, a Michaelerplatz. A tervek szerint hamarosan teljesen új köntöst kap a terület.

Újjávarázsolják Bécs egyik legismertebb terét
A csaknem kör alakú placcon kilenc extra méretű díszfát ültetnek majd el
Fotó: APA via AFP/Helmut Fohringer

A tervek szerint 2024 végére megújul és zöldebb lesz Bécs egyik legismertebb tere, a Michaelerplatz, ahol turisták ezrei fordulnak meg. Több helyet kapnak a gyalogosok, kevesebb lesz a fiáker, és kicserélik a térkőburkolatot is – olvasható az Osztrák Közszolgálati Rádió honlapján. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, a Graben és a Hofburg között elhelyezkedő Michaelerplatz a bécsi belváros egyik legfrekventáltabb helye – ahol azonban mindenki inkább csak átmegy, de senki sem időzik sokáig.

Ez változhat meg hamarosan, ugyanis jövő év végéig megújítják és „klímafitté” teszik a platzot, miközben megtartják annak történelmi és műemlékvédelmi karakterét.

Kiderült az is, a területen kilenc extra méretű díszfát ültetnek el, amelyeknek a talajban külön szerkezetet alakítanak ki, hogy a kockakövek alatt elhelyezkedő, több száz éves pinceboltozatok ne sérüljenek, de a növények gyökerének mégis elegendő helyük legyen. Ezenkívül virágágyások, ülőalkalmatosságok, öt ivókút és hűsítő vízpermet invitálja majd pihenésre, beszélgetésre az arra járókat.

A felújítás tervezését megnehezítette, hogy a Michaelerplatz központi elemét római kori maradványok adják, amelyeket a 90-es évek elején az osztrák építész, Hans Hollein foglalt keretbe. Munkája ma már műemlékvédelem alatt áll. A projekt várhatóan 2024 februárjában kezdődik és 8,5 millió euróba kerül. utóbbiból nyolcszázezret privát támogatók állnak.

Kapcsolódó írásaink