Krónika

Nem akarok megdögleni, akarok még élni – könyörgött a brutálisan megvert szekszárdi fiú + VIDEÓ

A videóra vett bántalmazás gyorsan terjed a neten

Gyerekek vertek gyereket egy szekszárdi lakótelepen, a bántalmazásról felvétel is készült. A 12 éves áldozatot megrángatták, ököllel ütötték és rugdosták, még akkor is, amikor a földön fekve könyörgött, hogy hagyják őt békén. A bántalmazás három hete volt, a megvert gyerek családja az interneten keringő videóból tudta meg, mi történt. A rendőrség nyomoz – írta az RTL.hu.

Nem akarok megdögleni, akarok még élni – könyörgött a brutálisan megvert szekszárdi fiú + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Halálra rémült fiú könyörög, hogy ne bántsák őt tovább. A felvétel mobiltelefonnal készült, láthatóan több gyerek végignézte, ahogy két nagyobb fiú megaláz, ököllel ver és összerugdos egy harmadikat egy szekszárdi lakótelepen. A nagyobbik fiú 17 éves, ő üt és rúg többször, de 14 éves társa is beszáll a verésbe.

A videó három hete került fel az internetre.

„Mindenki megosztja ezt a videót, és gyorsan továbbgörgetem, nem is akarom látni. Szörnyű”

– mondta a Híradónak a bántalmazott fiú.

Az áldozat szorong, ha a bántalmazásról kérdezik. A 12 éves iskolást, mivel még kiskorú, nem mutatjuk felismerhetően.

Félelmet éreztem, mai napig félek tőle, nem merek egyedül az utcán járni

– panaszolja az áldozat.

Azt mondja, az egész konfliktus 2000 forint miatt lehetett, ennyivel tartozott neki az egyik bántalmazó. Megkérdezte tőle, mikor adja már meg a pénzt, ez válthatta ki a verést.

A megvert gyerek nem beszélt a történtekről, ám a felvétel a múlt héten eljutott a nagybátyjához.

„Láttuk a kisgyereken ezeket a nyomokat, azt mondta, hogy focizás közbe megütötte magát. Nem merte elmondani, mert brutális megfenyegették, és azt mondta neki a gyerek, ami a videón látszódik, hogy most el fogom törni a nyakadat”

– idézte fel Babina Attila, az áldozat nagybátyja.

A család feljelentést tett. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz.

Nem ritkák a hasonló videók, egyre-másra kerülnek elő olyan felvételek, amelyen tinédzserek aláznak és vernek hasonló korú, esetleg náluk fiatalabb áldozatokat.

Eger belvárosában pofonokkal kényszerített térdre egy gyerek egy másikat, egy újabb felvételen egy sárrétudvari lány ráncigálja és vágja arcon ismerősét. Szigetváron az órák közötti szünetben ütötték-verték osztálytársukat iskolások. Ez csak néhány, a mostanihoz hasonló bántalmazás az elmúlt két évből.

A Híradónak nyilatkozó pszichológus azt tapasztalja, a covidjárvány alatt a gyerekek szociális kapcsolatépítései sérültek, de másra is visszavezethető az elnyomó, erőszakos viselkedés.

Nagyon sok agresszív tartalmat látnak a különböző közösségi felületeken, videójátékokon, és ezek egyre inkább mintha legálissá tennék a bántalmazást

– mondja Tusori Eszter gyermekpszichológus.

A gyermekjogi szakértő szerint az agresszív gyerekek is több segítségre szorulnának.

Hiába ítélünk el, akár felfüggesztett szabadságvesztéssel, próbára bocsájtással vagy pártfogó felügyelettel egy fiatalkorú gyereket, abból tanulni csak akkor fog, ha kerül mellé egy olyan felelős felnőtt, aki végigkíséri őt ezen a folyamaton

– magyarázza Gyurkó Szilvia.

Garázdaságért akár javítóintézeti nevelés is kiszabható.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink