Krónika

Bárki merülhetett a most eltűnt tengeralattjáróval 85 millió forintért

Versenyt futnak az idővel a mentőcsapatok

Az érintett Oceangate cég egyébként 2020-tól elkezdte árulni „polgári tudósoknak” a szabad helyeket. Így bárki, aki kifizet 250 ezer dollárt, vagyis több mint 85 millió forintot, kiképzés után lemerülhet a cég Titán nevű búvárhajóján a roncshoz. A cég azt állítja, hogy nem turistáskodik a Titanic körül. A velük tartó civileket „küldetésspecialistáknak” nevezik, akik feladatokat kapnak a nyolcnapos expedíció során – írta az RTL.

Bárki merülhetett a most eltűnt tengeralattjáróval 85 millió forintért
Képünk illusztráció
Fotó: DVIDS/AFP

OceanGate magáncég tagjai évek óta járnak le a Titanic roncsához, a cég vezetője, aki a feltételezések szerint most a fedélzeten tartózkodik, tavaly exkluzív interjút adott a Fókusznak.

Stockton Rush akkor elmondta: míg az ő feladatuk, hogy adatokat gyűjtsenek, felvételeket készítsenek, a tengeralattjáróval merülő civilek feladata, hogy – miután betanítják őket – kezeljék a mélyben a berendezéseket.

A kamerákat, a lámpákat és a szonárokat. Segítenek az adatok kielemzésében is. A nyolc napból öt napot lent töltenek a roncsnál, szóval ez nem egy turistautazás

– mondta az OceanGate vezérigazgatója.

A cég 2020-tól elkezdte árulni „polgári tudósoknak” a szabad helyeket. Így bárki, aki kifizet 250 ezer dollárt, vagyis több mint 85 millió forintot, kiképzés után lemerülhet a cég Titán nevű búvárhajóján az elsüllyedt roncshoz. A cég egyébként 2021 óta mintegy 60 fizető ügyfelet és 15-20 kutatót szállított a Titanic roncsához. Eddig semmilyen probléma nem volt az expedíciók során.

Most azonban a tengeralattjárójuk már vasárnap, az indulás napján eltűnt, fedélzetén öt emberrel. A feltételezések szerint az eltűnt tengeralattjárót a francia haditengerészet egykori parancsnoka, egy mélytengeri búvár vezeti, aki több expedíción is részt vet már a Titanic roncsánál.

A fedélzeten lehet egy brit milliárdos üzletember is.

A férfi jól ismert pilóta, felfedező és azon kevesek egyike, aki turistaként járt már az űrben. A fedélzeten tartózkodik egy pakisztáni üzletember is, aki a fiával indult el a több tíz millió forintos kalandra.

A Titanic roncsa ugyan Új-Fundland partjaitól délkeletre fekszik, a keresés nem a kanadai hatóságok, hanem az amerikai parti őrség bostoni flottájának hatásköre. A parancsnokuk hétfőn tartott sajtótájékoztatót, melyben kiemelte:

Mindent megtesznek, hogy megmentsék a tengeralattjáró utasait.

Az eset óta elindították a Polar Prince nevű hajót és megkezdték a felszíni kutatást, hogy megkeressék a merülőhajót. Ezzel egyidejűleg elindítottak egy C–130-as repülőgépet is légi kutatásra, a kanadaiak pedig szonárbójákkal segítenek. A keresés azért összetett, mert nem tudni, hogy a tengeralattjáró felbukkant-e már. Így nem csak 4000 méter mélységű óceánt, hanem a felszínt is át kell kutatni.

Ez egy nagyon nehéz művelet. A tengerfenék nagyon változatos, maga a Titanic roncsa pedig egy árokban fekszik, rengeteg törmelék van körülötte

– mondta Chris Parry nyugalmazott haditengerész, aki szerint most segíthetnek a bevetett szonárok.

Egy szakértő szerint, aki már többször járt a Titanic roncsánál, a mélytengeri búvárkodás rengeteg veszélyt rejteget. Ahogy azonban telnek az évek, a felszerelés és a technológia is egyre fejlődik.

Voltam én is tengeralattjáróban 12 órán keresztül. Nekik is saját légzőrendszerünk van a fedélzeten. Ha azt megfelelően karbantartják, akkor jó néhány napot is lent maradhatnak veszélytelenül

– mondta Larry Daley, aki nagyon bizakodó és pozitív a mentés kapcsán.

A hajó üzemeltetője szerint a Titán tengeralattjáró 96 órányi oxigénkészlettel rendelkezik vészhelyzet esetére, ami azt jelenti, hogy körülbelül még másfél napra elegendő oxigénjük maradt.

111 év után is borosüvegekkel, teáscsészékkel, rengeteg személyes tárggyal, cipőkkel, kerámia mosdókkal találkoztak a kutatók. Hatalmas területen, 20 négyzetkilométeren szóródtak szét a tárgyak, így rengeteg mindent lehet még kutatni.

Amikor először lemerültek a roncshoz, azt mondták, 20 év múlva meg fog semmisülni. Ehhez képest még mindig áll. Az viszont igaz, hogy erőteljesen romlik az állapota

– mesélte a merülést szervező cég vezetője, hozzátéve, hogy most épp azt kutatják, mennyi idő lehet még hátra, amíg teljesen megsemmisül a hajóroncs.

Kapcsolódó írásaink