Krónika
Hazánk ikonikus ételét egyre több ország tiltja be végképp
Eltűnhet ez a hungarikumfinomság a világ étlapjáról

Az íze összetéveszthetetlen, aki már egyszer kóstolta, az tudja, hogy orgia az ízlelőbimbóknak, és kellemesen, lágyan eloszlik a szájban a mennyei étek.
A krémességének azonban ára van: a libákat erőszakkal tömik, hogy a májuk egyre nagyobbra és gyorsabban, jobban hízzon, ami több országban kimeríti az állatkínzás fogalmát. Mivel egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az állatjólétre, sok ország jelezte, hogy nem kér a májas finomságokból. Többek között III. Károly brit király is száműzte ezt a királyi palotából. Az Európai Parlamentben is egyre nagyobb hangsúlyt kap a humánus fehérje-előállítás, így ennek a termelése is folyamatos ellenszélben történik, bármikor ellehetetleníthetik az ezzel foglalkozó gazdaságokat.
A magyar piac kicsit specifikus, ugyanis 2013 óta a hízott libamáj hivatalosan is felkerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, és bár nálunk is szigorúak az állattartási törvények, a kacsa és liba kényszeretetése szabad utat kapott.
Emiatt is lehetséges, hogy a világ legnagyobb exportőrei vagyunk a fenti terméket nézve, a legfontosabb vevőink a franciák, japánok és az izraeliek, azonban a hazai piacra is bőven marad a nemes alapanyagból.
A libamáj valóban nem olcsó mulatság, 10 000 és 20 000 Ft/kg közötti áron találtunk belől az interneten, így belátható, hogy az átlagember nem mindennap fogja ezt vacsorázni. Azonban ha egyszer mégis rászánod magad, akkor fenséges fogást tudsz belőle otthon is készíteni, mivel amennyire nemes, annyira egyszerűen feldolgozható alapanyag.
A libamájat sosem vágják fel, mindig egy egész darabot kell megvásárolnod, mivel felvágás után veszít a frissességéből és ezáltal az értékéből is. Megoldás lehet, ha például ketten-hárman összedobtok rá, így előételként többetek asztalára is kerülhet.
Ha mégis az egészet megvásároltad, akkor használd is fel, ne fagyaszd le, azzal ugyanis olyan rostszerkezeti változásokat okozol, ami később az íz és az állag rovására megy.