Krónika

Erőss Zsolt özvegye megválaszolta a legnagyobb kérdést Suhajda Szilárd halálával kapcsolatban

Miért dúlta fel ennyire a társadalmat Suhajda Szilárd története?

„Felelőtlen, önző ember, aki nem gondolt a gyerekére, és különben is, minek ment oda?” Ezeket írták emberek órákkal azután, hogy kiderült, Suhajda Szilárd nem tér vissza a Mount Everestről. Erőss Zsolt özvegye a Mandinernek kifejtette, szerinte mi motiválta az ítélkezőket, számol be a Ripost.hu.

Erőss Zsolt özvegye megválaszolta a legnagyobb kérdést Suhajda Szilárd halálával kapcsolatban
Az utolsó kép, amely Suhajda Szilárdról készült. Mellette Price Márton Péter
Fotó: Instagram/Price Márton Péter

Ahogy a közösségimédia-posztomban is írtam, a hegymászással egyidős az a kérdés, hogy miért. Jobb esetben ez egy valódi kíváncsisággal és nyitottsággal feltett kérdés, amelyre lehet válaszolni. Rosszabb esetben ez valójában egy vádaskodás. Ez két különböző irány, amelyre különbözőképpen kell válaszolni, hiszen mindegyiknek más a gyökere. Aki tájékozódni szeretett volna, az megtette csendben. Az indulatok erősségéből azt gondolom, a második esetből született a legtöbb komment – fogalmazott Sterczer Hilda, majd megválaszolta az egyik nagy kérdést is Suhajda Szilárd halálával kapcsolatban: miért dúlta fel ennyire a társadalmat a hegymászó története?

„Nem vagyok pszichológus, és nem vagyok szociológus se, így csak a saját észlelésemre tudok hagyatkozni. Az elmúlt években nagyon sok feszültség gyűlt fel az emberekben. Gondolok itt a covidra, a szomszédunkban folyó háborúra, a jelenlegi egzisztenciális válságra. Mindez annyi frusztrációt szült, amelynek a leengedéséhez egy szelep volt a jelenlegi tragédia. Mindemellett a válások magas száma miatt sokan nőttek fel apa nélkül, és elemi erővel törhet fel ez az elnyomott fájdalom: »Hogy hagyhat el egy gyermeket az apja?«” – mondta Erőss Zsolt özvegye, aki korábban úgy fogalmazott: „Fizikailag ugyan élünk, de azt az életet éljük, amelyet élni szeretnénk? A hegymászó él. Igazán él.”

Kapcsolódó írásaink