Krónika

Angolnák már nem is lehetnének a Balatonban, mégis kifogták őket

A fogásra még májusban került sor, s elsősorban azért érdekes, mert a halak legkevesebb 34 évesek

Kökény Balázs horgász az agrojager.hu oldalán számolt be róla, miszerint májusban célzottan kezdett el horgászni európai angolnára (Anguilla anguilla) Balatonbogláron, ami azért érdekes, mert ez a halfaj Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, míg Magyarországon az invazív fajok egyike.

Angolnák már nem is lehetnének a Balatonban, mégis kifogták őket
Az angolnák száma is rohamosan csökken a túlhalászás miatt
Fotó: Wikipedia

A Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát, s átlagosan 2 éves korú példányokat helyeztek ki, vagyis a 2023-ban fogott egyedek legalább 34 évesek. Emellett tény, hogy ezek a halak megélnek az édesvízben, ám szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Ez azt jelenti, hogy várhatóan 15–20 éven belül végleg ki fognak kopni a tóból, bár az állománycsökkenés már most érzékelhető, illetve az általuk elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt, ehelyett célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll – írta az Infostart.

Mindezt alátámasztja, hogy egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének. Kökény Balázs végül arról is szót ejtett, hogy a legnagyobb kifogott példány 1,6 kg volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kg-t.

Kapcsolódó írásaink