Krónika

A spanyol és a francia rendőrség nemzetközi angolnacsempész bandára csapott le

Az elmúlt években számos bűnbanda felfigyelt az angolnacsempészetben rejlő lehetőségekre

A közös műveletben a hatóságok 27 embert tartóztattak le és több tonna bébi angolnát foglaltak le, melyeket bár egyes helyeken csemegeként tartják számon, valójában súlyosan veszélyeztetettnek számítanak - írta meg a liner.hu.

A spanyol és a francia rendőrség nemzetközi angolnacsempész bandára csapott le
képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Guardian jelentése szerint a spanyol és francia rendőrök összesen 27 embert tartóztattak le, valamint 1,5 tonnányi élő bébi angolnát, továbbá több mint 2 millió euró értékű árut foglaltak le, miután lecsaptak egy nemzetközi angolnacsempész bandára - írta meg a liner.hu.

A hatóságok közlése szerint a banda a súlyosan veszélyeztetett állatok tenyésztésével és Kínába történő csempészésével foglalkozott. A tisztviselők több tonna fagyasztott bébi angolnát is lefoglaltak, melyeket semmilyen élelmiszer-biztonsági ellenőrzésnek nem vetettek alá, így emberi fogyasztásra alkalmatlanok voltak.

Mivel az európai angolna (Anguilla anguilla) állománya a nyolcvanas évek óta 95-99 százalékkal csökkent, Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolják: ez azt jelenti, hogy a faj halászatára és forgalmazására uniós kvóták vonatkoznak, és az EU-n kívüli exportja szigorúan tilos.

Az elmúlt években azonban számos bűnbanda felfigyelt az angolnacsempészetben rejlő lehetőségekre, melyek Európából Ázsiába csempészik a halakat, ahol kilónként akár 5000 eurót (1,85 millió forint) is el lehet érni értük.

A közös rendőrségi műveletben a a spanyol Guardia Civil, a francia Gendarmerie nationale, az Europol és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is részt vett, a nyomozás pedig még 2021-ben kezdődött, amikor a vámosok és a rendőrök „szabálytalanságokra” lettek figyelmesek az angolnák európai kereskedelmében - olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom