Krónika

Nemzetközi embercsempész-hálózatra csaptak le a Balkánon és Németországban

A migránsok 4-5000 eurót is fizettek azért, hogy illegálisan Németországba juttassák őket

Török és iraki migránsokat Románián keresztül illegálisan Nyugat-Európába szállító embercsempész-hálózatra csaptak le szerdán a hatóságok Romániában, Szerbiában és Németországban – közölte a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Nemzetközi embercsempész-hálózatra csaptak le a Balkánon és Németországban
A migránsok 4-5000 eurót is fizettek azért, hogy illegálisan Németországba juttassák őket (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Getty Images North America/Mario Tama

A török és szíriai állampolgárok által tavaly szervezett, Németországból, Szerbiából és Törökországból irányított bűnszövetkezet romániai tagjainak feladata az volt, hogy Temesváron és Aradon bérelt szállásokon elbújtassák a bolgár vagy szerb határon keresztül illegálisan hozzájuk irányított migránsokat, valamint megszervezzék átszöktetésüket a román–magyar határon.

Erre a célra hivatásos gépkocsivezetőket szerveztek be, akik a határátkelésnél a rakomány közé bújtatták a bevándorlókat, vagy a zöld határon keresztül indították útnak a migránsokat Magyarország felé.

A vádhatóság közleménye szerint a nyomozók mintegy 300, a bűnszövetkezet által csempészett illegális bevándorlót azonosítottak, akikkel 4 és 10 ezer euró közötti összeget fizettettek az embercsempészek Németországba juttatásukért, annak függvényében, hogy mekkora útszakaszról volt szó. A romániai bandatagok ugyanis állítólag az országba legálisan érkezett távol-keleti vendégmunkások köréből is verbuváltak migránsokat, akik hajlandók voltak 4-5000 eurót fizetni azért, hogy illegálisan Németországba juttassák őket.

Szerdán 11 romániai gyanúsítottnál, Arad, Temes és Arges megyei helyszíneken tartottak házkutatást.

Az EUROJUST és EUROPOL által összehangolt műveletnél az ügyet román kollégáikkal közösen felderítő német és szerb nyomozók is jelen voltak. Hasonló módon a román rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatósága embercsempészetre szakosodott munkacsoportjának egyik nyomozója is jelen volt a bűnszövetkezet németországi gyanúsítottjainál szerdán végrehajtott házkutatásnál Potsdamban – közölte a DIICOT.

Kapcsolódó írásaink