Krónika

Hétvégén hőségriadó lesz Angliában

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala (UKHSA) és a meteorológiai szolgálat által kiadott riasztás péntek reggel kilenc órától hétfő reggelig lesz érvényben, és hat régióra terjed ki

Elrendelték az idei év első hőségriadóját a hétvégére Angliában, mert a hőmérséklet elérheti a 30 Celsius-fokot – írta szerdán a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Hétvégén hőségriadó lesz Angliában
Az idei év első hőségriadója lesz a június 10-i hétvégén Angliában
Fotó: MH-archiv/Hegedüs Róbert

Londonban, Kelet-Közép-Angliában, Nyugat-Közép-Angliában, valamint Kelet-, Délkelet- és Délnyugat-Angliában rendelték el a riasztást, amellyel kapcsolatban az egészségbiztonsági hivatal szakértője elmondta: a következő napokban beköszönthet az év első tartósan meleg időszaka, így fontos, hogy mindenki gondoskodjon a folyadékpótlásról és a hűtésről. A magas hőmérséklet elsősorban az időseknek és a légúti vagy szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek okozhat gondot – tette hozzá.

Az UKHSA arra kérte a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak a napon délelőtt 11 és délután 3 óra között, és fizikai tevékenységeiket – például a testmozgást vagy a kutyasétáltatást – hűvösebb napszakban, reggel vagy este végezzék.

A hivatal azt javasolta az embereknek, hogy fokozottan figyeljenek azokra a családtagjaikra, barátaikra és szomszédaikra, akiknél nagyobb lehet a rosszullét kockázata, valamint ismerjék meg a hőguta tüneteit és kezelését.

Dan Harris, a meteorológiai szolgálat munkatársa felhívta a figyelmet, hogy a meleg időjárást heves záporok és zivatarok kísérhetik, amelyek fennakadást okozhatnak a közlekedésben.

Kapcsolódó írásaink