Krónika

A vadaspark lakói kapják a lefoglalt zöldségfélét és gyümölcsöt

A Szegedi Vadaspark állatai kapják meg a Csongrád-Csanád vármegyében a kormányhivatal által az élelmiszerlánc-felügyeleti eljárásban lefoglalt növényi termékeket. Az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán írták alá.

A vadaspark lakói kapják a lefoglalt zöldségfélét és gyümölcsöt
A kormányhivatal által átadott növényi termékek több millió forintos megtakarítást jelentenek a vadasparknak, és emellett színesítik is az állatok étrendjét
Fotó: Facebook/Szegedi Vadaspark

Róth Márton főispán elmondta, a kormányhivatal az élelmiszerlánc-felügyeleti eljárások során lefoglalja azokat a növényi termékeket, amelyek eredete ismeretlen, dokumentációja hiányos. Ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, az ilyen zöldségeket, gyümölcsöket a jogszabályok alapján ki kell vonni az élelmiszerláncból, és meg kell semmisíteni.

Az ilyen, a legnagyobb részt a nagybani piacokról származó termékek takarmányozásra tökéletesen használhatók, így azokat a kormányhivatal – a Juhász Tünde korábbi kormánymegbízott kezdeményezésére létrejött gyakorlat alapján – átadja a Szegedi Vadasparknak, ahol az állatok kapják meg – közölte a főispán.

Tavaly csaknem harminc alkalommal, összesen 27 tonnányi takarmányt szállítottak így a szegedi állatkertbe, idén pedig már tizenegy esetben került lefoglalt zöldség és gyümölcs a vadasparkba – tudatta Róth Márton.

Borcsik Zoltán, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője elmondta, szezonálisan változó, hogy az ellenőrzések során milyen tisztázatlan eredetű zöldséget vagy gyümölcsöt kell kivonni a forgalomból. Tavasszal jellemzően epret, illetve korai zöldségféléket, nyáron dinnyét, télen gyökérféléket, valamint hagymát foglalnak le.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója közölte, az intézmény évente több tíz millió forintot fordít az állatok takarmányozására.

A kormányhivatal által átadott növényi termékek több millió forintos megtakarítást jelentenek a vadasparknak, és emellett színesítik is az állatok étrendjét.

Az ugyan nem tervezhető, hogy mikor érkezik lefoglalt zöldség vagy gyümölcs az állatkertbe, azonban rendelkeznek hűtőkamrákkal, így a tárolásra alkalmas termékeket fokozatosan fel tudják használni a takarmányozás során – tudatta a szakember.

Kapcsolódó írásaink