Krónika

Megáldhatják az egyneműek együttélését a Cseh Testvérek Evangélikus Egyház papjai

A katolikus egyház után a második legnagyobb vallási közösség

Ezentúl hivatalosan is megáldhatják az egyneműek együttélését templomi ceremónia keretében a Cseh Testvérek Evangélikus Egyház papjai, amennyiben ezt az érintettek kérik – döntött a Cseh Testvérek Evangélikus Egyház szinódusa, amely a hét végén ülésezett Prágában – közölte Jirí Hofman, az egyház szóvivője vasárnap.

Megáldhatják az egyneműek együttélését a Cseh Testvérek Evangélikus Egyház papjai
Fotó: Wikipedia

A Cseh Testvérek Evangélikus Egyház a katolikus egyház után a második legnagyobb vallási közösség Csehországban. A római katolikus egyház vezetése az egyneműek együttélésének megáldását elutasítja.

A szinódus, a cseh testvérek egyházának legmagasabb fóruma érzékeli, hogy az egyházban nincs egységes vélemény az egyneműek együttélésének elfogadásáról, ezért a konkrét döntést a papokra bízza, akik az érintetteket megáldhatják, de az áldást el is utasíthatják – olvasható a szinódus közleményében. Az egynemű párok hivatalos kapcsolata megáldásának engedélyezését a szinódus tagjainak 78 százaléka támogatta.

A Cseh Testvérek Evangélikus Egyháznak jelenleg több mint ötvenezer tagja van, ami mintegy fele az ezredfoduló körüli hívők számának.

Kapcsolódó írásaink