Krónika

Nőtt az áldozatok száma az Everesten, Szilárdot még mindig keresik

Egyelőre tizenheten vesztették életüket

A The Himalayan Times beszámolója szerint további öt halottat tartanak számon az Everesten, legalább három külföldi és két nepáli hegymászó pedig napok óta eltűnt a magaslati táborokban, köztük Suhajda Szilárd is.

Nőtt az áldozatok száma az Everesten, Szilárdot még mindig keresik
Suhajda Szilárd 2023. május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére.
Fotó: Suhajda Szilárd/Facebook

A kanadai Petrus Albertyn Swart meghalt, miután rosszul lett a IV. tábor felett – közölték az alaptábor forrásai.

A vancouveri hegymászó a csúcstámadás felé tartva szenvedett magaslati betegségben, és a IV-es táborba segítette lejutni – közölték a források, hozzátéve, hogy a III-as táborba vezető úton halt meg. A hegymászó a Madison Mountaineering által irányított expedíció tagja volt. A Mount Everesten ebben a tavaszi szezonban 12 haláleset történt.

Legalább öt hegymászó még mindig nem került elő.

Suhajda Szilárd magyar hegymászó eltűnt a Hillary-lépcsőnél, miután május 24-én megpróbálta megmászni a Mount Everestet kiegészítő oxigén és személyes serpa támogatás nélkül.

A csapat is megszólalt a közösségi oldalon Szilárdról.

A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

Amint pontos információk állnak a csapat rendelkezésére a mentés kimenetelét illetően, akkor azt közzéteszik. Előfordulhat hogy ez 12, de akár 24 óra is lehet.

Objektum doboz

A 33 éves süketnéma malajziai Hawari Bin Hashim május 18-a óta eltűnt, míg Shrinivas Sainis Dattatraya indiai-szingapúri hegymászó a Mount Everest 8500 méteres magasságából tűnt el.

Dattatraya a jelentések szerint 8500 méterről a tibeti oldalra zuhant. Eközben a Janakpurban élő Ranjit Kumar Shah és serpa vezetője, Lakpa Nuru Sherpa május 25. óta nem adott életjelet magáról.

A duó GPS-ét utoljára a Déli Csúcs közelében, hajnali 1:00 körül észlelték, mondták a források. Korábban Ang Kami Sherpa, a II-es tábor konyhai személyzete május 21-én halt meg, miután a helikopter-leszállóhelyen, halálos esést szenvedett.

A negyvenéves ausztrál Jason Bernard Kennison május 19-én a csúcspontról visszatérve vesztette életét.

A malajziai rendőr Ag Askandar Bin Ampuan Yaacub május 19-én halt meg a Dél-Colon, az Everest megmászása közben.

Sherpa hegymászók már úton vannak a magaslati táborba, hogy kiemeljék a holttestét. 52 éves Xuebin Chen, aki május 18-án halt meg a Mt Everest déli csúcsának közelében, miközben a csúcsra tartott.

Május 18-án egy indiai nő, Suzanne Leopoldina Jesus, aki az Everest alaptáborában lett rosszul, szintén meghalt Luklában, miközben kezelés alatt állt. Május 17-én a moldovai Victor Brinza meghalt, miután rosszul lett.

Phurba Sherpa Sankhuwasabhából május 16-án a III. tábor feletti Yellow Band közelében halt meg. A 69 éves amerikai orvos, Jonathan Sugarman május 1-jén a II. táborban akklimatizációs rotáció közben halt meg. Április 12-én Dawa Tseri Sherpa, Pemba Tenzing Sherpa és Lakpa Rita Sherpa egy lavina temette el, ugyanis az alaptábor feletti jégeső pont az útvonalon csapódott le.

Kapcsolódó írásaink